Проф. Ива Христова: Ще наблюдаваме много сериозна грипна вълна

Удвоява се броят на пациентите с остри респираторни заболявания

12.01.2023 | 14:55 Редактор: Тодор Петров
Проф. Ива Христова: Ще наблюдаваме много сериозна грипна вълна

"Тази година ще наблюдаваме много сериозна грипна вълна и трябва да вземем всички мерки да се предпазваме. В последните две седмици се удвоява броят на пациентите с остри респираторни заболявания. Към момента е най-висока заболеваемостта при децата от 0 до 5 години, следвани от тези на възраст от 5 до 15 г. Затова са препълнени детските отделения", каза проф. Ива Христова - директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

По думите ѝ средната заболеваемост за страната е 52 на 10 000, а около 450 на 10 000 - за детската възраст.

"Важно е да направим всичко възможно да предпазим децата. Съществен момент е пазенето им в детските ясли и градини, също и в училищата. Когато се стигне до симптоми, тъй като децата доста бързо се влошават, важно е да се обърнем към личния лекар. Да се направи тест, за да се знае за какъв вирус става въпрос", обясни проф. Христова пред БНР.

"В момента детското отделение е пълно. При нас се лекуват деца от 0 до 18 години. Повечето от приетите деца са в кърмаческа възраст и до 5 години", каза д-р Добринка Стойчева, директор на Детското отделение в Ловешката болница.