Очакваме пика на грипа до 2 седмици, няма да има ваканция в национален мащаб

Онлайн обучение по време на грипната ваканция засега няма да има

11.01.2023 | 13:45 Редактор: Вяра Димова

Пикът на грипната епидемия се очаква да настъпи до две седмици. Това обяви здравният министър Асен Меджидиев. 

Редица области в страната са на прага на грипна епидемия. Грипна ваканция в национален мащаб обаче няма да бъде обявявана, категорични са от Министерството на здравеопазването. Най-много заразени има в Габрово, Ямбол и Шумен.

Доминацията на Ковид-19 и мерките за ограничаване на разпространението му през изминалите две години стопираха разпространението на сезонните респираторни вируси. Сега обаче те се завръщат в пълната си сила и в момента се наблюдава плавно покачване на заболеваемостта от грип тип А. 

"В момента не се отчита пик на грипна епидемия, напротив дори очакваме, че пикът може да бъде след 10-15 дни и затова решенията ни са да се взимат мерки в конкретните области, а не в национален мащаб", заяви министър Меджидиев.

Онлайн обучение по време на грипната ваканция засега няма да има. 

"Първата стъпка е неучебни дни, а втората стъпка е обучение в електронна среда", коментира министърът на образованието Сашо Пенов.

От утре до 17 януари в Бургаска област, която е и първата обявила грипна епидемия, училищата затварят врати. В предпандемична обстановка е Пазарджик.

"Имаме завишени заболели от грип и ОРЗ, от сентинелни практики имаме 152-ма човека, което говори за високо ниво на заболеваемост", посочи д-р Иванка Василева от РЗИ в Пазарджик.

Според математическите изчисления тазгодишната грипна вълна ще продължи до началото на месец март. 

"Пригответе се за по-дълга грипна епидемия. Тя идва от Източна България, трябва да дойде и при нас - в Западна България, в София", каза математикът проф. Николай Витанов.

Въпреки че при грипните вълни не се налагат строги ограничения, подобно на тези при Ковид пандемията, здравните власти призовават да избягваме местата със струпване на много хора на закрито. 

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.