Настинка, сезонен грип или Ковид-19 - от РЗИ казаха как да ги различим

За разграничаването им е необходимо да се извърши лабораторно изследване

11.01.2023 | 11:01 Редактор: Вяра Димова
Настинка, сезонен грип или Ковид-19 - от РЗИ казаха как да ги различим

Настинката, сезонният грип и Ковид-19 са заразни заболявания, които се предават по респираторен път и са причинени от различни вируси - например риновирусите причиняват настинки, грипните вируси причиняват грип, а Ковид-19 се причинява от коронавируса SARS-CoV-2.

Признаците на настинка са главно нарушено дишане през носа, кашлица и дращене в гърлото. В редки случаи може да се появяват лека температура, главоболие и отпадналост. Обикновено не настъпват усложнения и оплакванията отшумяват за няколко дни.

За разлика от настинката сезонният грип се характеризира с внезапна поява на висока температура, кашлица и болки в гърлото, придружени с главоболие, болки в мускулите и ставите. Усещането е за тежко боледуване. Други признаци на заболяването могат да включват обща слабост, втрисане, изпотяване, загуба на апетит, хрема и гадене. Най-честото усложнение при сезонния грип е пневмонията, а при децата може да бъде развита и инфекция на средното ухо. В редки случаи може да се стигне и до усложнения като възпаление на мозъка и на сърдечния мускул. Оплакванията, свързани със симптомите на сезонния грип, продължават повече от седмица.

При Ковид-19 често срещани симптоми са кашлица и повишена температура. Възможно е да се появят болки в гърлото, главоболие и болки в крайниците, както и обща слабост, а с течение на времето и задух. Възможни са и други признаци на заболяване като гадене, конюнктивит, подуване на лимфните възли и сънливост,  нарушения на обонянието или вкуса. Инфекцията може да протече безсимптомно, но също така може да засегне дихателната и други системи в човешкото тяло. 

Въпреки че грипът и Ковид-19 в повечето случаи протичат с типична клинична картина, за тяхното разграничаване е необходимо да се извърши лабораторно изследване. При доказване на грипен вирус от съществено значение е ранното прилагане на антивирусен лекарствен продукт за лечение.

Важно е да знаем, че заразните инфекции, които се предават по респираторен път и са причинени от различни вируси, не се лекуват с антибиотици.

При симптоми на респираторно заболяване е важно да се обърнете към своя общопрактикуващ лекар, който ще назначи подходящите изследвания и терапия.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)