България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Проф. Витанов: Пригответе се за дълга грипна епидемия, Ковид-19 е на къса каишка

Д-р Мирослава Киселкова обясни каква е ситуацията в Бургас

11.01.2023 | 09:07 Редактор: Тодор Петров

В Бургаска област обявиха грипна епидемия. Нараства броят на заболелите от грип в много други градове. От Министерството на образованието обявиха готовност учениците да излязат в грипна ваканция.

"Областният щаб взе решение да обяви грипната епидемия от 12 до 17 януари. На 17-и ще има отново събиране на областния щаб за удължаване или прекратяване на грипната епидемия. 10% от населението на областния град подлежи на наблюдение и заболеваемостта се изчислява в промили. 215 е заболеваемостта в Бургаска област. При под 150 промила можем да си позволим да отменим грипната епидемия, но има много други фактори", заяви епидемиологът от РЗИ-Бургас д-р Мирослава Киселкова пред Bulgaria ON AIR.

От утре учениците ще се обучават онлайн, а в Бургас има готовност да бъдат разкрити допълнителни болнични легла. Преустановени са консултациите в болниците, стриктен е филтърът в здравните заведения.

"Ковид-19 е на къса каишка, контролираме го. Трябват 6 седмици, за да дойде вълната и да се вдигне. С грипа е по-неприятно, тъй като тази година ще тръшне Ковид, но не съвсем. Грипът се разпространява, очаква се грипна епидемия и в други области. Пригответе се за по-дълга грипна епидемия, идва в София и бройте два месеца. В средата на март трябва да се отървем и от грипа, и от Ковид", заяви математикът от БАН проф. Николай Витанов в студиото на "България сутрин". 

Според него няма да видим по-висока Ковид вълна от грипната. На всеки заболял от Ковид-19 ще имаме по десетима с грип, смята гостът. Проф. Витанов отбеляза, че изравняване между грипа и Ковид-19 ще се получи през април.

По думите на математика броят на хоспитализираните с Ковид-19 ще нараства бавно, но там ситуацията е под пълен контрол. Грипът обаче може да доведе до недостиг на легла в болниците. 

"За Ковид човек трябва да спазва дистанция от два метра. Най-хубавият контрол е този, който не се вижда. Маските ще се върнат, когато отидем на ниво 3, сега цялата страна е на ниво 0. Трудно ще опрем дотам. За грипа ще решават дали да се носят маски. Пикът на грипната вълна ще дойде през февруари", каза още проф. Витанов.