Започна се! Първа област обяви грипна епидемия, изненадващо не тръгва от София

Учениците разочаровани, че не са в грипна ваканция

10.01.2023 | 17:36 Редактор: Елеонора Танева

Въвеждат мерки в Бургаска област за ограничаване на грипната епидемия. Тя е в сила от 12 до 17 януари.  Учениците минават към онлайн обучение. В София засега условия за грипна ваканция няма.

От 12 януари в област Бургас спират плановите операции, свижданията, както и всички профилактични прегледи и имунизации. Затяга се контролът по филтрирането на децата в детските градини и ясли. За последните 7 дни регистрираните случаи на остри респираторни заболявания и грип  Бургаско са 426 на 20 000 жители.

"Най-висока е заболеваемостта, която наблюдаваме във възрастовата група от 1 до 4 години. Следват децата от 5 до 19 години, а най-малка е заболеваемостта във възрастовата група от 30 до 64 години", поясни д-р Мирослава Киселкова от РЗИ – Бургас.

"Става въпрос за класическо протичане на грип без опасения за драматични и тежки случаи или усложнения. Нямаме такива данни", заяви д-р Ангел Кунчев..

За седмица учениците в областта ще преминат на онлайн обучение.

"Мисля, че е по-добре да не учат, отколкото да преминат онлайн, защото онлайн обучението няма да бъде толкова ефикасно, както беше в по-дългите периоди на Ковид пандемията", коментира директорът на ПГРЕ "Г.С. Раковски" - Радостина Георгиева. 

"Логиката е, ако може да се направи нещо, по-малко хора да се разболеят, е добре да се обяви грипна ваканция", убеден е ученикът Георги Грънчев. 

На този етап няма основание да се налага грипна ваканция в столицата.

"Този път вълната започва от изток, а не от големите градове. Данните за София са ниски, разбира се ще има повишаване, но са далеч от епидемични нива", обясни доц. д-р Ангел Кунчев.

По-рано днес стана ясно, че в страната е засечен и грип тип Б.

"Тип Б рядко има капацитета да е водещ, за да предизвика епидемия", успокои доц. Кунчев. 

Другите области на страната, които имат доказани случаи на грип тип А, са София, Разград, Шумен, Дупница, Търговище, Стара Загора, Сливен, Перник и Пазарджик.

Вижте повече в репортажа на Тоня Стоянович.