Препълнени са отделенията в Пазарджик, обявяват грипна епидемия в Бургаско

Специалистите съветват да се предприемат спешни мерки

10.01.2023 | 13:40 Редактор: Вяра Димова

Грипът продължава да настъпва. Грипна епидемия се очаква да бъде обявена днес в Бургаска област. В болницата в Пазарджик вече и двете детски отделения са препълнени. Близо 90% от приетите деца са с пневмонии.

6-месечният Даниел е сред пациентите, които се лекуват в едно от детските отделения на болницата в Пазарджик

"Лекувахме се вкъщи 7 дни, беше на антибиотик, но не успя да оздравее и дойдохме тук", разказа майка му Борислава Мирчева.

По думите на лекарите, на ден се приемат по 7-8 деца, а се изписват по пет. "Това е най-натовареният ни месец през последната половин година, имаме постоянно запълнени легла. Това е инфекция, която се предава по въздушно-капков път. Където има много хора, е възможно да се зарази човек", коментира д-р Мария Куленска от II детско отделение в МБАЛ-Пазарджик.

"Капацитетът ни е запълнен и се налага да бъдат пренасочвани към други лечебни заведения пациенти, пристигнали в спешните отделения при невъзможност да ги приемем в нашите отделения", посочи директорът на МБАЛ-Пазарджик - д-р Красимир Темнилов.

Рискът от развитие на сериозни усложнения при децата до една година е голям, затова специалистите съветват да се предприемат спешни мерки. При първите симптоми незабавно трябва да се потърси лекарска помощ, както и да се преустановят контактите на болното дете с други деца.

Вижте повече в репортажа.