България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Изпаднали сме в абсолютна продоволствена зависимост, не си произвеждаме храната сами

Зам.-министър Джиков: У нас няма да има зърнена криза, фуражите ни също са обезпечени на 100%

31.10.2022 | 08:32 Редактор: Тодор Петров

"Няма защо да се притесняваме от зърнена криза. В България се произведоха 6-7 млн. тона зърно, а консумацията на населението ни е около 1,5 млн. тона. Трябва да бъдем абсолютно спокойни. Ще имаме да се нахраним, ще имаме и да изнесем. Фуражите също са обезпечени на 100%. Фуражите ни са с изключително високо качество. И тук няма да има проблем, въпросът е - на каква цена", заяви зам.-министърът на земеделието Тодор Джиков в "България сутрин".

По думите му в момента има стагнация на пазар и няма заявки, а производителите не могат да получат свежи пари за продукцията и да обезпечат новото производство. 

"Проблемите с невъзможността на Украйна да изнася зърно биха дали възможност да се раздвижи нашият пазар. Да започнем активно да изнасяме зърно и да получим приходи. Това е борсова търговия", посочи Джиков пред Bulgaria ON AIR.

Земеделци у нас масово отказват да произвеждат продукция тази зима заради високите цени на енергията. От Министерството на земеделието отпуснаха допълнителни 64 млн. лв. за подпомагане на животновъди и земеделски стопани, които са претърпели загуби вследствие на войната в Украйна.

Състоянието, в което се намира българското земеделие - абсолютна продоволствена зависимост, говори за неправилно насочване на предоставените 20 млрд. за два програмни периода, изтъкна гостът и добави, че липсва елементарна наследствена отговорност от всеки следващ кабинет.

"На финалната права сме да отстраним над 400 забележки, които заварихме по Стратегическия план, за да може през 2023 г. той да бъде одобрен. Ако стратегическите планове през тези 3 програмни периода са подготвени от експерти, възможна ли е грешка и защо изпадаме в продоволствена зависимост?", каза още Джиков.

Той алармира, че в момента не сме състояние да задоволим нуждата от основни храни - фасул, грах, леща. Имаме над 50% внос на плодове и зеленчуци и огромен недостиг на млечни продукти и месо. Джиков настоя, че България е трябвало още 2018-2019 г. да заяви своята позиция относно това на какъв етап се намира нашето земеделие. Ние не произвеждаме това, което ядем, изтъкна зам.-министърът.

"Или има огромна сива икономика и производството на плодове потъва, или повече се гледа какви пари ще се приберат на декар. Имаме сериозен проблем с достъпа на земеделските производители до пазара и с липсата на адекватна работна ръка. Имаме голяма част псевдопроизводители, които се интересуват само какви субсидии ще вземат", подчерта Джиков.

Гледайте целия разговор във видеото. 


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
Кап'тан Андреево - над 10г корупция само от там :), а колко други има за 10г+ Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 1 година
Когато обслужваш само зърненото лоби и се грижиш само за неговите интереси, и само на него отпускаш адекватни субсидии - така става! Сигнализирай за неуместен коментар