Вносни ябълки подбиват цената на родните: Изкореняват насаждения в Пловдивско

Красимир Кумчев сложи край на 40-годишна традиция

08.10.2022 | 14:10 Редактор: Ваня Кузманова

Вносни ябълки подбиват цената на родното производство. По тази причина известен производител от района на Пловдив изкорени ябълковите си насаждения и сложи край на 40-годишна традиция. 

За последните 40 години Красимир Кумчев е отгледал над 300 млн. килограма ябълки. Тази есен реши да сложи край на бизнеса си и да изкорени насажденията. 

По думите му ябълки от Италия и Полша подбиват цената на българските. Те пристигат с около 45 стотинки по-евтини, защото чуждите производители получават субсидии. 

"Алармирам или да се изравнят субсидиите, или да бъдат спрени. Ако нямаме еднаква конкурентна среда, като производител единствено можеш да изкорениш като нас, т.е. да спреш да произвеждаш", посочи производителят Красимир Кумчев.  

Кумчев припомни, че при влизането на страната ни в ЕС е записано, че през 2017 година субсидиите в целия ЕС ще бъдат изравнени. Пет години по-късно това все още не е факт, а от Европа са ни обещали нов срок – 2027 година. 

"До 2027 година, например Гърция ще получи 10 млрд. повече от България. Това е огромен паричен ресурс, който отива при гръцките фермери и по никакъв начин ние не можем да бъдем конкурентноспособни с тях по тази причина", каза Кумчев.  

Според Красимир Кумчев трябват спешни мерки от държавата, защото става въпрос за спасяване на производството. Защото към изкореняване на градините вече преминават и други производители в цялата страна. 

"Изкореняват се кайсии, сливи, череши, праскови, не само ябълки. И всичко това е заради вноса, който е силно субсидиран", допълни той. 

Производителят на ябълки е решил да отглежда на земята си зеленчуци. 

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
сас
преди 1 година
Искахте ЕС, на ви! Щом не искате моментално излизане от ЕС и от (САТА)НАТО! Сигнализирай за неуместен коментар