Земеделци: Нерегламентиран внос на зърно от Украйна, която ползва забранени препарати

От бранша са готови на протести

26.07.2022 | 11:45 Редактор: Искра Ангелова
Земеделци: Нерегламентиран внос на зърно от Украйна, която ползва забранени препарати

Зърнопроизводители заплашват с протести заради нерегламентирания внос на евтина пшеница и слънчоглед от Украйна. В бранша твърдят, че страната ни разполага с достатъчно собствени количества, а чуждото зърно подбива цените ни. Конкретните действия в сектора ще бъдат уточнени днес на заседание на Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите, обясни зам. председателят Илия Проданов.

"Колегите са обезпокоени много, търговията е изключително слаба, цените са подтиснати. Себестойността е висока и общо взето никой не иска да продава. Внос има огромен, не е само на слънчоглед, и на пшеница, и на ечемик. Пpeпapaтитe, ĸoитo изпoлзвaт в Украйна, ca много по-евтини и са зaбpaнeни y нac и в ЕС", каза той.

Проданов обясни, че идеята на ЕС е зърното от Украйна да минава транзитно, но на практика, според него, се случва друго.

"Зърнопроизводителите в Украйна са принудени да продават много евтино, тъй като са в условията на война. Нашите притеснения са, че купуваното от там зърно не минава транзит, а остава в страната. Това за мен са комисионери, които искат да направят огромни печалби за кратък период от време", посочва Проданов, цитиран от БНР.

В момента у нас има преходен остатък от около 2 млн. тона пшеница от миналата година. Тазгодишната реколта, макар и малко по-слаба от рекордните количества през 2021 г., все пак е добра. Добивите ще са около 6 млн. тона, което е три пъти повече от консумираното.

Добивите на пшеница и ечемик средно са около 480-500 кг от декар. Цените, на които се търгуват обаче, не устройват производителите. Пшеницата се купува за 60-62 стотинки, ечемикът за 56-58 ст. Тези цени са под себестойността за производството им, посочват в бранша.

"Разчитаме на законови средства за алармиране на МЗ и ЕК, но ако не бъдат взети мерки ще предприемем действия за защита на родния производител, включително и протести", допълни Проданов.  

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК