България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Реалистично ли е олиото да се върне на предишните цени и има ли внос на контрабандно зърно?

Коментар на Яна Иванова и Радослав Христов за вноса от Украйна

19.07.2022 | 08:10 Редактор: Искра Ангелова

Внос на слънчоглед от Украйна постепенно сваля цената на олиото в Европа, като това започва да се усеща и у нас.

"Цената на слънчогледа на борсите в света се укроти. Донякъде това е заради възобновения износ от Украйна, макар и не в предишните количества. От друга страна - голяма част от производствата, които използват олио, тъй като за индустрията най-лошото нещо е нестабилността, то беше заменено с олио от рапица. И това донякъде успокои цените на слънчогледа. Но твърдения, които чух тези дни, че изведнъж олиото ще се върне на цените отпреди кризата, са изключително безотговорни", каза председателят на Сдружение "Храни и напитки" Яна Иванова в студиото на "България сутрин".

Тя подчерта, че в разходите на олиото и на другите продукти се калкулира и скъпият ток.

"Нереалистично е да се очаква цените да се върнат на нивата, които бяха преди. Самото ценообразуване и начинът, по който се сменят цените, е един процес, който не става от днес за утре. Преговорите с търговските вериги и смяната на цените се правят няколко пъти годишно. Сега навсякъде олиото е около 4-5 лв. В момента се прибира новата реколта, но дали тази, която е от Украйна, ще стига до ЕС, е неизвестно, което влияе на пазара", допълни Иванова.

По думите ѝ това, което е вдигнало цената на краставиците през зимата, е че се произвеждат в оранжерия със скъп газ и отопление.

"Свалянето на ДДС е един изключително популистки акт. Нашата индустрия от години иска намаляване ставката на ДДС за всички храни. Тогава това щеше да се усети от населението. Индустрията ни полага огромни усилия, за да помогне на българина да се храни разнообразно и здравословно. В 25 от 27 държави в ЕС има намалена ставка на ДДС на храните. Неслучайно заради това виждаме, че храната става все по-голям процент от разходите на домакинството", поясни Яна Иванова.

"Притесненията, които имаме са, че слънчогледът, както и други култури, които влизат у нас от Украйна, са на доста ниски цени. Вярно, че това за населението и потреблението е много добре, но ние трябва да защитим българското и родното производство. По-притеснително е, че има сигнали за внос на "контрабандно" зърно. От Украйна винаги са влизали суровини, но в момента има индикации, че това се случва нерегламентирано - без да се правят контроли", коментира председателят на Тракийския съюз на зърнопроизводителите Радослав Христов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той твърди, че министърът на земеделието в оставка е излъгал в ефир за това, че ЕК е разрешила безмитен внос на украинско зърно, без фитосанитарни сертификати.

"Няма документ в ЕС, който да разрешава безмитен внос на зърно. Това са пълни глупости. Има документ, който казва да бъде осигурен коридор за украинско зърно. Миналата година купувахме азотния тор на 300 лв., в момента той е 1400 лв. Тук не говорим за 10-15% инфлация, говорим за 400-500%. Тук държавата трябва да влезе в ролята си, тъй като това е един от най-добре развиващите се сектори в България през последните години", коментира зърнопроизводителят.

И бе категоричен, че ако нещата продължат така, те са заплашени от фалити.

Яна Иванова твърди, че ЕС е взел решение да няма мита за вноса на украинско зърно: "Доколкото ми е известно, фитосанитарният контрол продължава да се осъществява."

Гледайте целия разговор във видеото.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК