Потребителската кошница е поскъпнала с 24%, докато цените на едро продължават да падат

Производителите отчитат изключително добри реколти от слънчоглед

18.07.2022 | 19:22 Редактор: Искра Ангелова

Цените на хранителните стоки на едро продължават да падат вече повече от два месеца. Производителите отчитат изключително добри реколти от слънчоглед както у нас, така и в цяла Европа. Въпреки това потребителската кошница е с 24% по-скъпа от преди година.

Нора от 12 години има магазин за хранителни стоки на Женския пазар в София. Казва, че с всеки изминал ден е по-трудно да поръчва стока и да поддържа магазина.

"Всичко се вдига постоянно, всеки ден по 20-30 стотинки, всичко е нагоре, вече не знам как да поръчам и какво да правим", оплака се тя.

На пазарите на едро цената на олиото вече пада. Дали ще има намаление на цената в магазините, ще се разбере след като се прибере реколтата. А колко точно ще поевтинее - не може да се предвиди, заради очакванията за нестабилен енергиен пазар на есен, казват експертите.

"На практика наблюдаваме едно успокоение на пазара на слънчогледовото масло, търсеното падна много, съответно доста количества идват от Украйна на много по-ниски цени. Нищо особено няма да се очаква в сектора, ще има една много добра запасеност и едно нормализиране на цената, и може би и падане на цената", коментира Владимир Иванов от Държавната комисия по стокови борси и тържища.

Хората също са скептични, че добрата реколта от слънчоглед ще се отрази и на цените в магазина.

"Вярно е, пътуваме и гледам какъв слънчоглед е, от години не е имало такава реколта, но това не значи, че олиото ще поевтинее", сподели пенсионерка.

"То и петролът е по-евтин, който влиза от Русия, но на бензиностанциите не падат цените", допълни друга жена.

Ако миналата година потребителската кошница е била близо 80 лева, то сега е близо 100 лева. Въпреки това, хората се надяват цените на всички хранителни продукти да тръгнат надолу.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК