Властта успокои земеделците с унищожена реколта, обеща им компенсации до месец

Хората обвиняват Агенцията за борба с градушките

07.06.2022 | 13:39 Редактор: Искра Ангелова

В рамките на месец земеделците в Садово ще получат компенсации за съсипаната на 31 май реколта след опустошителната градушка. Това стана ясно по време на посещение на премиера Кирил Петков и земеделския министър Иван Иванов в района.

Компенсациите за щетите ще бъдат изплатени в рамките на един месец и ще има както за тези, чиято реколта е напълно унищожена, така и за земеделците с частични загуби.

Костадин е един от потърпевшите земеделци, чийто насаждения са унищожени на 80%.

"Беше нещо невероятно, и в момента се вижда. Искаме 100% обезщетение на тези насаждения, които са най-много засегнати", каза производителят на пъпеши.

Градушката в Садово е продължилата близо половин час. Хората обвиняват Агенцията за борба с градушките, която не е имала разрешение да изстреля ракети заради прелитащи самолети.

"Днес ще има заседание между екипите на министерствата на земеделието и транспорта, за да изчистим всички тези неясноти, за да не допуска повече", подчерта земеделският министър Иван Иванов.

Премиерът Кирил Петков информира, че до момента са подадени 39 заявления за обезщетения, които обхващат 2400 декара, като срокът изтича днес. Идеята е парите да бъдат инвестирани в нови насаждения.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК