Зеленски е убеден: Русия е взела решението да спре износа на зърно още през септември

Москва започна да изостря съзнателно продоволствената криза като блокира движението на кораби с наша продукция, заяви украинският президент

30.10.2022 | 13:31 Редактор: Елеонора Танева

Украйна с остра реакция след отказа на Русия да участва в споразумението за износ на зърно. Москва съобщи за решението си да излезе от сделката, след като обвини Киев в терористично нападение над руския флот в Черно море, както и гражданските плавателни съдове в пристанището на град Севастопол.

Инициативата под егидата на ООН и с посредничеството на Турция осигуряваше коридор за износ на селскостопанска продукция от Украйна през Черно море. 

Украинският външен министър настоя за международен натиск за прекратяване на "игрите на глада". Европейският съюз призова Русия да се върне в зърнената сделка.

"Преустановяването на участието на Руската федерация в споразумението изисква категоричен международен отговор от страна на ООН и Г-20", заяви украинският президент Володимир Зеленски. Според него руското решение не е взето сега, а още през септември. 

"Русия тогава започна да изостря съзнателно продоволствената криза като блокира движението на кораби с наша продукция. От септември и досега в коридора за износ на зърно вече са се събрали 176 плавателни съда, които не могат да продължат по маршрута си. Това е абсолютно прозрачното намерение на Русия да върне заплахата от мащабен глад в Африка и Азия", коментира Зеленски.

Според турски източник Анкара не е била уведомена официално за решението.

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 2
ВЕЛИЧКО
преди 1 година
Оф ... Още ли има хора , които слушат глупостите на наркоманчето ! ? Много е досаден ... Да си го затворят в някой наркоцентър и да си го лекуват ... ! Сигнализирай за неуместен коментар