Опашка в морския зърнен коридор, Русия готова да даде 500 000 тона на най-бедните

Зърното, което Москва предлага, е откраднатото от окупираните територии на Украйна, твърдят украинските власти

30.10.2022 | 10:30 Редактор: Елеонора Танева
Опашка в морския зърнен коридор, Русия готова да даде 500 000 тона на най-бедните

Има опашка в морския зърнен коридор, в който се намират 176 кораба с храна. Според инициативата за износ на зърно трябва да се извършват проверки на натоварените съдове. Четирите страни трябва да потвърдят, че на борда има храна. Русия умишлено пречи на тази дейност, която трябва да се извършва според нейните споразумения с ООН и Турция. Това пише в позиция на посолството на Украйна в България.

В момента кораби с повече от 2 милиона тона храна на борда чакат на опашка в морето. По-специално в страни като Алжир, Египет, Йемен, Виетнам, Бангладеш и др. Образуването на тази опашка започна още през септември и затова именно през септември беше взето решението на Русия отново да блокира морския износ на храни от Украйна. 2 милиона тона храна са достатъчни за повече от 7 милиона потребители.

По време на инициативата за износ на зърно ООН договори зърно в Украйна за Етиопия (през пристанището на Джибути), Йемен, Афганистан (през пристанището на Пакистан), това са 6 кораба. Общият обем е почти 200 хиляди тона. Русия се опитва да наруши и тези доставки.

Руският министър на земеделието Патрушев-младши заяви, че Русия е готова да предостави безплатно 500 000 тона зърно на "най-бедните страни" през следващите четири месеца. Вероятно, когато се съобщава за 500 хиляди тона зърно, което Русия уж е готова да достави, това означава точно зърното, което Русия краде от окупираните територии на Украйна.

Снимка: Bloomberg.com