Русия излиза от зърнената сделка след атаката по флота в Севастопол

Руската федерация няма да съдейства за износ на зърно и селскостопанска продукция от украинските пристанища

29.10.2022 | 19:36 Редактор: Елеонора Танева
Русия излиза от зърнената сделка след атаката по флота в Севастопол

Русия прекратява участието си в зърнената сделка след днешния терористичен атентат в Севастопол. Това се посочва в съобщение на руското министерство на отбраната.

От Министерството на отбраната подчертават, че руската страна преустановява участието си в сключените през лятото под егидата на ООН споразумения за износ на зърно и селскостопанска продукция от украинските пристанища. По-рано от военното ведомство обвиниха Киев в терористично нападение срещу корабите на Черноморския флот и гражданските плавателни съдове в пристанището на Севастопол.

Говорителят на ведомството Игор Конашенков каза, че в атаката са били задействани 9 безпилотни летателни апарата и 7  автономни морски безпилотни апарата. Той добави, че всичките са били унищожени и че на Руския миночистач “Иван Голубец” са били нанесени незначителни щети, пише БНР. 

По думите на Конашенков в подготовката на нападението са участвали британски специалисти, които са обучавали военнослужещите от украинския 73-ти специален център за морски операции. Според него същото подразделение носи отговорност за взривяването на газопроводите “Северен поток 1” и “Северен поток 2” на 26 септември. 

Снимка: БГНЕС