Борел: ЕС призовава Русия да не се оттегля от споразумението за износа на зърно

Реакцията му дойде ден, след като Русия обяви, че прекратява участието си в сделката за износа на зърно

30.10.2022 | 22:48 Редактор: Ваня Кузманова
Борел: ЕС призовава Русия да не се оттегля от споразумението за износа на зърно

Европейският съюз "призовава Русия да прераз­гледа своето решение" да се оттегли от споразумението за износа на зърно от украинските пристанища, жизненоважен за световното продоволствено снабдяване, обяви днес в Twitter ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел, цитиран от Ройтерс.

Това решение "застрашава основния маршрут за износ на зърно и торове, необходими за справяне със световната продоволствена криза, предизвикана от войната" в Украйна, подчерта Борел, цитиран от "Труд".

Реакцията му дойде ден, след като Русия в събота обяви, че прекратява участието си в сделката за износа на зърно през черноморските пристанища на Украйна. Съобщението за едностранното оттегляне от споразумението направи руското министерство на отбраната. От ведомството обясниха, че решението е в отговор на масирана атака на Киев с дронове по кораби от руския Черноморски флот и граждански плавателни съдове в пристанището на Севастопол, която определи като “терористично” нападение.

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 0
ROCK AND ROLL
преди 1 година
*** ИСКАТ ДА ПРОБУТАТ СВОЕТО ИЗГНИЛО ЗЪРНО НА БЕДНИТЕ АФРИКАНСКИ СТРАНИ ! ОКУПАЦИЯ НА ПАЗАРИ ! Сигнализирай за неуместен коментар