България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Пациенти с тумори се лекуват с нова технология за първи път в България

Д-р Мария Влайкова изтъкна, че колкото по-рано се хване едно онкологично заболяване, ефектът от лечението е по-добър

29.09.2022 | 09:30 Редактор: Теодора Патронова

За първи път в България се провежда лечение с кибернож. Високотехнологичната процедура е насочена към лечение на пациенти с тумори.

"Киберножът е линеен ускорител за роботизирана стереотактична радиохирургия. Клиниката по лъчелечение притежава този линеен ускорител от 2016 година като в течение на времето продължи подготовката на персонала, за да се стигне до възможности за провеждане на лъчелечение на тумори в подвижни органи като бял дроб, черен дроб, панкреас и простата", обясни началникът на Клиниката по лъчелечение към УМБАЛ "Свети Георги" ЕАД – Пловдив д-р Мария Влайкова в "България сутрин".

Тя добави, че разликата между киберножа и другите линейни ускорители е в това, че той е роботизирана машина, освен това се създава възможност за реализиране на много високи дози, като туморът получава цялата доза, а околната здрава тъкан се щади максимално и това дава възможност за запазване на околната тъкан или на критичните органи, които се намират наблизо. 

"Решение на лъчетерапевтите е кой може и кой не може да се подложи на лечение с кибернож. Има определени условия свързани с големината на тумора, в какъв стадий е пациентът и какво е общото му състояние. Лечението в УМБАЛ "Свети Георги" е по клинична пътека и е финансирано изцяло от Здравната каса. Пациентът нищо не усеща по време на процедурата. Киберножът в УМБАЛ "Свети Георги" е единствен в страната", каза д-р Влайкова пред Bulgaria ON AIR.

Гостът изтъкна, че колкото по-рано се хване едно онкологично заболяване, ефектът от лечението е по-добър. Тя подчерта, че не бива да се чака заболяването да се разпространи и да обхване цялото тяло. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 4
Колега
преди 1 година
Няма ли кой да обясни на "докторката", че тая технология наречена от нея "нова", всъщност е на повече от 15 години и никой по света вече не я купува, защото е нерентабилна и защото тая глупост че била прецизна видиш ли е чист маркетингов трик за да се прилъжат пациенти и да се измучат пари от здравната каса. А това, че само тя била роботизирана е меко казано смешно. От поне десет години, всички машини за лечелечение са роботизирани. Има далеч по-свременни системи в България. Аман от некадърници Сигнализирай за неуместен коментар