Уникална операция: Извадиха огромен тумор от 200-килограмова жена

42-годишната Кирилка Кирилова от Долна Оряховица е голяма късметлийка

20.10.2021 | 14:18 Редактор: Тодор Петров

Лекари извадиха 20-килограмово туморно образувание от корема на жена от Долна Оряховица. До успешната операция се стигна след многобройни трудности, тъй като жената тежи над 200 килограма и се наложи да бъде изведена от дома ѝ от пожарникари. 

Миналата седмица 42-годишната Кирилка Кирилова от Долна Оряховица търси лекарска помощ. Откарана е във великотърновската болница, а след поредици от изследвания ѝ е назначена операция, които няколко лечебни заведения отказват. 

Отзовават се единствено от болница "Сърце и мозък" в  Плевен. 

"Силно притеснена се обади нейната лична лекарка и ни каза, че не е успяла да бъде хоспитализирана никъде. На много места е търсила помощ. Жената е обездвижена. Ние веднага подадохме ръка. Знаехме, че случаят е много сериозен, рискова е пациентката", каза д-р Димитър Георгиев. 

"Приехме случая с много голям ентусиазъм и разбира се, голяма доза притеснение. Но към момента нещата вървят добре и пациентката се чувства доста добре, раздвижена е. Тя дойде обездвижена на легло. Поради многото килограми и голямото затлъстяване самия транспорт беше доста сложен и дойде с "Гражданска защита", коментира д-р Цветомир Иванов. 

При операцията, която е продължила повече от 5 часа, от тялото на жената лекарите са извадили 20-килограмово образувание и 10 литра телесна течност. Кирилка е благодарна на лекарите и всички притекли се на помощ. 

"Личната лекарка - Ани Владимирова, тя помогна. Ако не беше, дотук нямаше да стигна и аз. На персонала, на хирурзите, на санитарките, на сестрите, на всичките съм много благодарна за тази операция", сподели Кирилка.

Пациентката вече се чувства добре и обещава, че ще полага повече грижи за себе си.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК