Все повече изследвания потвърждават връзката между начина на хранене и риска от развитие на ракови заболявания. Проучване на Барселонския институт за глобално здраве - ISGlobal е показало, че редовната консумация на свръхпреработени храни и напитки може да увеличи риска от колоректален рак. Изследването е било базирано на въпросници за храненето и е проведено с около 8000 участници.
Учените са проследили връзката между консумацията на свръхпреработени храни и риска от рак на простатата и рак на гърдата.
Консумацията на свръхпреработени храни и напитки представлява между 25% и 50% от общия енергиен прием в диетата на европейците. Класификационната система NOVA разделя храните и напитките в четири групи въз основа на тяхната степен на обработка. Свръхобработените храни - групата с най-висока степен на обработка, са индустриални формули с повече от пет съставки. Те обикновено съдържат и добавени вещества като захар, мазнини, сол и консерванти. Подсладените напитки, предварително приготвените храни или индустриалните сладки изделия са част от тази група.
Проучването на изследователите от ISGlobal е имало за цел да анализира дали консумацията на този вид храни и напитки е свързана с повишен риск от развитие на колоректален рак, рак на гърдата или простатата.
За целите на проучването са се включили 7843 участници - 1852 диагностицирани с колоректален рак, 1486 с рак на гърдата, 953 с рак на простатата и останалите, практически другата половина - без диагноза за ракови заболявания.
Хранителният прием на участниците е бил анализиран с помощта на въпросник, който е давал информация за честотата на консумация на храна и напитки през годината и хранителните продукти са били класифицирани според степента им на обработка с класификацията NOVA.
Учените са установили защо диетите с високо съдържание на мазнини благоприятстват рака на дебелото черво.
Изследването, публикувано в сп. Clinical Nutrition, е показало, че консумацията на свръхпреработени храни и напитки е свързана с повишен риск от колоректален рак - по-конкретно, 10% по-висок прием на тези храни и напитки увеличава риска от развитие на този тип рак.
Потребителите на свръхпреработени храни спазват диета с много ниско съдържание на фибри, плодове и зеленчуци, които са защитни фактори срещу колоректален рак. В допълнение, свръхобработените продукти имат високо съдържание на добавки и други вещества с канцерогенен потенциал.
По отношение на връзката с рака на гърдата, проучването на ISGlobal не е открило значителна връзка, но е установило връзка при жените, които пушат и бившите пушачки. Тютюнопушенето е рисков фактор за рак на гърдата и е известно, че тютюнопушенето и някои диетични фактори могат да имат синергичен ефект върху развитието на рак, какъвто би могъл да бъде случаят с консумацията на свръхпреработени храни и напитки, поясняват учените.
Четете повече по темата в puls.bg.
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
Ще се проведе втори национален протест с искане за оставка на кабинета
Специалистите по здравни грижи излизат на протест
Защо Ричард Гиър е получил 20-годишна забрана да бъде водещ на "Оскарите"?
Защо тялото ни търси тишината?
Селективен мутизъм: Когато думите на детето замръзват от страх
Какво е влиянието на епигенетиката при ендометриозата?
БАПЗГ организира протести в цялата страна от сряда заради ниските минимални заплати в последните проектобюджети
Китай бързо настига САЩ в научните постижения
Температури до -98°C: Къде се намира най-студеното място на Земята
Под Гренландия са засечени температурни аномалии
Телескопът XRISM е открил хлор и калий в останките от свръхнова
България е сред водещите държави в света по връзка с природата
Зеленски иска актуализиран план за мир с Русия до 10 декември
Младеж пусна кадри как се вози на покрива на автобус в София
Радев проговори дали и кога може да създаде партия
Полицията във Варна с важна информация за утрешния протест
S&P 500 затвори почти без промяна в очакване на решението на Фед за лихвите*
Stellantis ще работи с естонски стартъп за внедряване на автономни коли в Европа
Защо се очаква цените на батериите да паднат отново през 2026 г.?
Капитан Калчев: България не реагира адекватно в ситуацията с танкера "Кайрос"