Каква е връзката между раковите заболявания и свръхпреработени храни?

В тези продукти имат високо съдържание на добавки и други вещества с канцерогенен потенциал

20.09.2022 | 23:00 Редактор: Теодора Патронова
Каква е връзката между раковите заболявания и свръхпреработени храни?

Все повече изследвания потвърждават връзката между начина на хранене и риска от развитие на ракови заболявания. Проучване на Барселонския институт за глобално здраве - ISGlobal е показало, че редовната консумация на свръхпреработени храни и напитки може да увеличи риска от колоректален рак. Изследването е било базирано на въпросници за храненето и е проведено с около 8000 участници.

Учените са проследили връзката между консумацията на свръхпреработени храни и риска от рак на простатата и рак на гърдата.

Консумацията на свръхпреработени храни и напитки представлява между 25% и 50% от общия енергиен прием в диетата на европейците. Класификационната система NOVA разделя храните и напитките в четири групи въз основа на тяхната степен на обработка. Свръхобработените храни - групата с най-висока степен на обработка, са индустриални формули с повече от пет съставки. Те обикновено съдържат и добавени вещества като захар, мазнини, сол и консерванти. Подсладените напитки, предварително приготвените храни или индустриалните сладки изделия са част от тази група.

Проучването на изследователите от ISGlobal е имало за цел да анализира дали консумацията на този вид храни и напитки е свързана с повишен риск от развитие на колоректален рак, рак на гърдата или простатата.

За целите на проучването са се включили 7843 участници - 1852 диагностицирани с колоректален рак, 1486 с рак на гърдата, 953 с рак на простатата и останалите, практически другата половина -  без диагноза за ракови заболявания.

Хранителният прием на участниците е бил анализиран с помощта на въпросник, който е давал информация за честотата на консумация на храна и напитки през годината и хранителните продукти са били класифицирани според степента им на обработка с класификацията NOVA.

Учените са установили защо диетите с високо съдържание на мазнини благоприятстват рака на дебелото черво.

Изследването, публикувано в сп. Clinical Nutrition, е показало, че консумацията на свръхпреработени храни и напитки е свързана с повишен риск от колоректален рак - по-конкретно, 10% по-висок прием на тези храни и напитки увеличава риска от развитие на този тип рак.

Потребителите на свръхпреработени храни спазват диета с много ниско съдържание на фибри, плодове и зеленчуци, които са защитни фактори срещу колоректален рак. В допълнение, свръхобработените продукти имат високо съдържание на добавки и други вещества с канцерогенен потенциал.

По отношение на връзката с рака на гърдата, проучването на ISGlobal не е открило значителна връзка, но е установило връзка при жените, които пушат и бившите пушачки. Тютюнопушенето е рисков фактор за рак на гърдата и е известно, че тютюнопушенето и някои диетични фактори могат да имат синергичен ефект върху развитието на рак, какъвто би могъл да бъде случаят с консумацията на свръхпреработени храни и напитки, поясняват учените.

Четете повече по темата в puls.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК