Бананите, картофите и бобовите растения могат да предотвратят рак?

Досега учените не са откривали ефективно средство за превенция, докато не са проучили ползите от устойчивите нишестета

03.09.2022 | 16:00 Редактор: Ирена Бакърджиева
Бананите, картофите и бобовите растения могат да предотвратят рак?

Учените са изследвали дали дневният прием на 30 грама устойчиво нишесте - вид нишесте, което не се усвоява от тънките черва - присъстващо в зелени банани, картофи или дори бобови растения, може да предотврати появата на някои видове рак.

Това проучване е извършено с участието на пациенти със синдром на Линч и резултатите му са публикувани в Cancer Research Prevention. Синдромът на Линч е наследствен с генетичен произход, който нарушава механизмите за възстановяване на ДНК. В резултат на това пациентите със синдром на Линч имат по-висок риск от развитие на рак в ранна възраст, в сравнение със средния риск за населението.

Пристъпите са разнообразни, но най-чести са колоректалните карциноми, следвани от тези на ендометриума и стомаха. Базираното на аспирин лечение намалява риска от развитие на ракови заболявания, които засягат други части на тялото. Досега учените не са откривали ефективно средство за превенция, докато не са проучили ползите от устойчивите нишестета.

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 1 година
Всичко точно, само да нямате автоимунно заболяване. Няма универсален лек за съжаление. Сигнализирай за неуместен коментар