Какви са ползите на драконовия плод при диабет?

Антиоксидантите и фибрите подобряват чувствителността на клетките към инсулина

23.08.2022 | 23:20 Редактор: Ваня Кузманова
Какви са ползите на драконовия плод при диабет?

Диабет тип 2 се характеризира със слаба чувствителност на клетките към инсулина и с намалено производство на инсулин от панкреаса. Това налага специален режим на хранене, при който се набляга на храни с нисък гликемичен индекс.

Плодовете са полезна храна, пълна с витамини и минерали, антиоксиданти и фибри, но и са сред най-богатите на въглехидрати дарове на природата. Ето защо диабетиците трябва да внимават с вида на плодовете, които консумират, а също и с количеството им.

Не всички плодове обаче са с висок гликемичен индекс. Има и такива, които са подходящи за хора, страдащи от диабет. Драконовият плод е един от тях,  тъй като е с нисък гликемичен индекс и с високо съдържание на фибри, витамини и минерали.

Драконовият плод е тропически плод, който не е сред най-разпространените у нас, но пък заслужава специално внимание. Той притежава прекрасни вкусови и хранителни качества. Има противовъзпалителни свойства, които оказват положително влияние при диабет тип 2.

Антиоксидантите и фибрите в драконовия плод подобряват чувствителността на клетките към инсулина, което прави контролирането на диабета по-лесно. Антиоксидантите се борят със свободните радикали в тялото, като намаляват възпаленията, потискат процесите на стареене на клетките и образуването на злокачествени изменения в тях.

Повече по темата четете в Az-jenata.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК