Плодовете с редица ползи за здравето в дългосрочен план

Сините боровинки осигуряват множество хранителни вещества

28.07.2022 | 11:22 Редактор: Ваня Кузманова
Плодовете с редица ползи за здравето в дългосрочен план

Знаем, че всекидневната консумация на плодове е много полезна за нашето здраве. Ако сте любители на сините боровинки и обичате да ги хапвате така или да ги добавяте към овесени ядки, смутита, десерти, кисело мляко и т. н. то определено знаете как да се грижите за тялото си. Сините боровинки осигуряват множество хранителни вещества, които могат да имат редица ползи за здравето ни в дългосрочен план.

От намаляване на риска от различни заболявания, до повишаване на имунитета, скорошни западни изследвания показват, че малките сини плодове може да се окажат една от тайните за постигане на дълголетие.

Боровинките са изключително богати на важни антиоксиданти, за които е известно, че намаляват риска от развитието на някои заболявания. Повечето плодове и зеленчуци са мощни източници на полифеноли – антиоксиданти, които помагат за намаляване на възпалението и борбата със свободните радикали, които причиняват това възпаление в човешкото тяло.

Когато тялото е хронично възпалено, то е по-склонно към развитие на заболявания. Изследванията стигат до заключението, че полифенолите могат да намалят оксидативния стрес и възпалението, което от своя страна намалява риска от заболяване, пише thehealthy.com

Но се смята, че вкусните боровинки помагат за понижаване и на "лошия" холестерол. Един от специфичните начини, по които боровинките могат да намалят риска от заболяване, е чрез понижаване на нивата на LDL холестерол в кръвта.

Повече по темата четете в Az-jenata.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК