Полезните плодове за бъбреците

Високото съдържание на фибри в ябълките, спомагат за подобряване на бъбречната функция

09.04.2022 | 20:55 Редактор: Ваня Кузманова
Полезните плодове за бъбреците

Начинът на хранене и живот имат голямо отношение към здравословното ни състояние. Камъните в бъбреците са проблем, който може да не знаем, че имаме и който може да възникне в резултат на редица фактори, като дехидратация на организма, наследственост, затлъстяване, консумация на солени храни, честа консумация на животински протеини, заболявания и други.

Консултацията със специалист не бива да се отлага, ако забележим проблеми като промяна в мириса и цвета на урината, кървене при уриниране, болки в областта на кръста, оскъдно уриниране и други. 

Начинът на хранене при камъни в бъбреци е от съществено значение не само за възстановяването, но и като цяло за поддържане на добро бъбречно здраве. Тъй като знаем, че плодовете са храна, която е важно да присъства всеки ден в менюто ни, вижте кои, освен червените боровинки, черешите, прасковите и нектарините може да хапвате за здрави бъбреци.

Ябълки

Редовната консумация на ябълки ни осигурява калий, фосфор, помага за понижаване нивата на холестерола и кръвната захар, облекчаване на запека. Противовъзпалителни свойства на ябълките и високо им съдържание на фибри, спомагат за подобряване на бъбречната функция.

Ягоди

Вкусните ягоди съдържат два вида феноли, антоцианини и елагитанини, които подобряват бъбречната функция. Също така са богати на антиоксиданти, които помагат да предпазят тялото ни от оксидативно увреждане. Не на последно място,  ягодите ни осигуряват витамин С, манган и фибри.

Ананас

Пресният ананас е още един полезен  плод за бъбреците. Той съдържа добри количества бромелаин -  храносмилателен ензим, за който се смята, че помага за елиминиране на камъните в бъбреците. В допълнение, ананасът съдържа фибри, витамин С и помага в топенето на излишните килограми.

Повече по темата четете в Az-jenata.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК