Негативни последици за тялото, ако прекаляваме с плодовете

Те са незаменим източник на витамини, минерали, антиоксиданти и фибри

27.03.2022 | 17:50 Редактор: Жаклина Иванова
Негативни последици за тялото, ако прекаляваме с плодовете

Плодовете са безспорно здравословна храна. Те са незаменим източник на витамини, минерали, антиоксиданти и фибри. Нужни са на организма и заради богатото наличие на ценни въглехидрати. Много популярни диети и режими за детокс на тялото обаче предлагат хранене предимно или само с плодове. Това носи редица рискове за здравето и организма, въпреки иначе полезната природа на плодовете. Те би трябвало да са част от разнообразната и балансирана диета за повече здраве, но не трябва да са единственият източник на хранителни вещества, според healthdigest.com.

Всеки, който се е опитвал да се храни само с плодове за известен период от време, знае, че стомашно-чревният тракт изпитва сериозни смущения заради това. Според livestrong.com, диетата на плодове често предизвиква диария, запек, стомашни болки, газове, подуване. Всичко това се дължи на изобилието от фибри и плодови захари в плодовете.

Какво може да се случи в тялото, ако се храните само с плодове?

Колебания в теглото

Тъй като плодовете са нискокалорични, в началото на плодовата ви диета може да отслабнете с няколко килограма. След известно време обаче тялото преминава в режим на гладуване, тъй като не се снабдява с другите важни за метаболизма и жизнените функции макронутриенти - протеини и мазнини. Продължителното следване на плодова диета може да има сериозен негативен ефект върху нивата на енергия, нужна за базовите жизнени функции в организма.

Дефицит на хранителни вещества

Въпреки че плодовете са богати на хранителни вещества, те съвсем не могат да осигурят всичко необходимо на организма. В тях не се съдържат протеини, аминокиселини, мазнини, от които тялото се нуждае, за да функционира. Те не носят и нужните количества витамини от група В, витамин D и калций, както и омега мастни киселини, без които тялото не може да функционира правилно.

Четете повече по темата в az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 1
Ради
преди 2 години
Природата не е създала плодовете да се ядат целогодишно и постоянно. Ядат се късно лято и есен, за да се угоим за зимата. Плодовете са чиста захар. Сигнализирай за неуместен коментар