Здравословна диета - ето какво да включим задължително в менюто си

Зърнените храни са изключително важни за набавянето на незаменими вещества

22.03.2022 | 23:30 Редактор: Жаклина Иванова
Здравословна диета - ето какво да включим задължително в менюто си

Вероятно сте запомнили "правилото", че ако искате да свалите килограми и да поддържате здравословен начин на живот, то трябва да изключите зърнените храни от диетата си. Обратно на това твърдение, също вероятно е да сте чували, че зърнените храни са изключително важни за набавянето на незаменими вещества и те задължително трябва да присъстват във всекидневието ни. Истината обаче е по средата.

Ако поне веднъж сте се интересували от диети за отслабване или здравословен начин на живот, неизбежно е да не сте попадали на термина "фибри". Без да навлизаме в подробности, това са онези вещества, които се намират в растителните храни и увеличават чувството ни за ситост. Как го правят? Просто е - човешкият организъм изобщо не усвоява фибрите! По този начин организмът ни изпълнява храносмилането на по-бавни темпове, в резултат на което, разбира се, огладняваме по-бавно.

Зърнените храни са чудесен пример за храни с високо съдържание на фибри. Такива са ориз, елда, ечемик, жито, царевица. Прието е, че препоръчителният дневен прием на фибри за възрастни и деца е между 20 и 30 г. В 100 г бял дългозърнест ориз обаче има едва 0,4 г фибри. Това означава ли, че трябва да изядете половин килограм ориз, за да си набавите дневния прием?

Не, разбира се. Високото съдържание на фибри не отменя автоматично приетите калории, затова и не трябва да ги забравяме - те все пак остават изключително важни за поддържане на здравословно тегло. Хубаво обаче е да се фокусираме повече върху храните с високо съдържание на фибри, защото ще ни карат да приемаме по-малко количество храна, съответно и по-малко калории.

Плодове

- Ябълките (най-добре е да се консумират с кората, защото там се намира по-голямата част от фибрите), бананите, портокали, ягоди и круши.
- Малините имат 6,8 грама фибри за 100 г
- Екзотичните плодове са още по-богати на фибри – от 5 до 9 г за 100 г от манго, гуава и райска ябълка

Четете повече по темата в az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК