В сезона на пресните салати и изобилието от плодове, зареждаме хладилника с полезните храни, защото знаем, че консумацията им ни прави по-здрави, енергични, помага ни да влезем във форма. Но забравяме, че закупените от супермаркетите продукти често съдържат големи количества пестициди, нитрати.
Ето защо е важно да обърнем внимание на тяхното почистване преди да ги консумираме.
Измиване със студена вода - това е най-често срещаният начин за измиване на свежите продукти. Според специалисти от The Centre for Science and Environment около 75-80 % от пестицидите се премахват чрез измиване със студена вода.
Плодовете като грозде, ябълки, сливи, манго, праскови, круши, домати, спанак, зеле, изискват 2 до 3 измивания, което означава, че измиването само веднъж под течаща вода, може би не е най-добрият вариант.
Учените добавят, че не толкова температурата, колкото триенето на продуктите е от решаващо значение за премахването на остатъците от пестициди (например краставиците, тиквичките, патладжаните, ако не ги белите).
Винаги леко потърквайте плодовете и зеленчуците с ръцете си или с помощта на твърда четка за най-малко 30 секунди.
Измийте продуктите със солена вода
Измиването със солена вода е един от най-лесните и най-рентабилни начини за премахване на някои пестициди от продуктите. В подходящ дълбок съд сипете студена вода и 1-2 супени лъжици сол. Разбъркайте и поставете желаните продукти, като ако това са например репички, ягоди, предварително премахнете листата. След 30 минути може да ги изплакнете с чиста вода и да ги консумирате.
Може да почистите продуктите и със содена вода
Така например, за листните зеленчуци (марули, спанак, зеле кейл и други) напълнете дълбок съд с вода и добавете чаена лъжичка сода за хляб и разбъркайте добре. Потопете зеленчуците за около 30 - 40 минути, след което може да ги изплакнете с чиста вода.
Плодовете с гладка кожа, като ябълки, нектарини и череши, могат да се измият в солена баня, както зеленчуците.
За да не ускорите процеса на гниене е добре да почистите по този начин плодовете и зеленчуците непосредствено преди тяхната консумация.
Четете цялата статия в az-jenata.bg.
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
Черната златка унищожава овощните градини в България
Кметът на Враца ще съди протестиращи за издевателство над семейството му
Задържаха над 17 килограма марихуана в Любимец
Напрежение в НС: Белобрадова даде за подпис оставката на Желязков
Жълт кантарион – действие и приложение и лекарствени взаимодействия
Гастропареза след вирусна инфекция
Национално проучване проследява пътя на пациента с рак на белия дроб в България
Баланит на Зун – упорито възпаление на главичката на пениса
Телескопът Hubble е заснел отново междузвездната комета 3I/ATLAS
Проби от въздуха, събрани преди 35 г., разкриват забележима промяна в сезоните
Мощни бури в едното полукълбо генерират перести облаци в другото
Antares събра $96 млн. за разработване на ядрени реактори за Земята и Космоса
Защитата на Благомир Коцев оспорва размера на паричната гаранция от 200 000 лв.
Днес във Варна ще бъдат връчени наградите "Доброволец на годината"
Инициатива за размяна на играчки във Варна
Във Военноморския музей представят най-новите си експонати, дарени през 2025 г.
Облачно време на много места в страната днес
Германските фабрични поръчки скачат заради 87% ръст в транспортния сектор
Разочароващите прогнози тласнаха акциите на HPE надолу
Цената на петрола се стабилизира сред двудневния ръст*
Икономическата тежест на едно заболяване