Как правилно да махнем пестицидите от плодове и зеленчуци?

Измиването със солена вода е един от най-лесните и най-рентабилни начини

20.04.2022 | 11:34 Редактор: Искра Ангелова
Как правилно да махнем пестицидите от плодове и зеленчуци?

В сезона на пресните салати и изобилието от плодове, зареждаме хладилника с полезните храни, защото знаем, че консумацията им ни прави по-здрави, енергични, помага ни да влезем във форма. Но забравяме, че закупените от супермаркетите продукти често съдържат големи количества пестициди, нитрати.

Ето защо е важно да обърнем внимание на тяхното почистване преди да ги консумираме.

Измиване със студена вода - това е най-често срещаният начин за измиване на свежите продукти. Според специалисти от The Centre for Science and Environment около 75-80 % от пестицидите се премахват чрез измиване със студена вода.

Плодовете като грозде, ябълки, сливи, манго, праскови, круши, домати, спанак, зеле, изискват 2 до 3 измивания, което означава, че измиването само веднъж под течаща вода, може би не е най-добрият вариант.

Учените добавят, че не толкова температурата, колкото триенето на продуктите е от решаващо значение за премахването на остатъците от пестициди (например краставиците, тиквичките, патладжаните,  ако не ги белите).

Винаги леко потърквайте плодовете и зеленчуците с ръцете си или с помощта на твърда четка за най-малко 30 секунди.

Измийте продуктите със солена вода

Измиването със солена вода е един от най-лесните и най-рентабилни начини за премахване на някои пестициди от продуктите. В подходящ дълбок съд сипете студена вода и 1-2 супени лъжици сол. Разбъркайте и поставете желаните продукти, като ако това са например репички, ягоди, предварително премахнете листата. След 30 минути може да ги изплакнете с чиста вода и да ги консумирате.

Може да почистите продуктите и със содена вода

Така например, за листните зеленчуци (марули, спанак, зеле кейл и други) напълнете дълбок съд с вода и добавете чаена лъжичка сода за хляб и разбъркайте добре. Потопете зеленчуците за около 30 - 40 минути, след което може да ги изплакнете с чиста вода.

Плодовете с гладка кожа, като ябълки, нектарини и череши, могат да се измият в солена баня, както зеленчуците.

За да не ускорите процеса на гниене е добре да почистите по този начин плодовете и зеленчуците непосредствено преди тяхната консумация.

Четете цялата статия в az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК