Храните, които насищат организма с кислород

Начинът на хранене е от съществено значение да бъдем здрави

16.04.2022 | 06:30 Редактор: Ваня Кузманова
Храните, които насищат организма с кислород

Знаете ли, че е жизненоважно да се поддържа 94-98% насищане с кислород в кръвта, за да се предотврати хипоксия и увреждане на тъканите. Известно е, че ниското насищане с кислород може да доведе до астма, белодробни нарушения, сърдечни заболявания, да влоши съществуващ здравословен проблем и други. Разбира се, важно е да следим здравословното си състояние и при необходимост да се консултираме с лекар.

Но извън това, не бива да забравяме, че начинът ни на хранене е от съществено значение да бъдем и да се чувстваме здрави. 

Ядки и слънчогледови семки

Ядките и слънчогледовите семки са едни от най-полезните храни за нашето здраве. Съдържат добри количества витамини от групата В, витамин Е, протеини, диетични фибри и полиненаситени мастни киселини. Всички тези хранителни вещества помагат за подобряване на притока на кислород и транспортирането на обогатена с кислород кръв към всички части на тялото. Не забравяйте, че е по-здравословно, когато консумираме ядки и семки без добавени сол и други овкусители.

Яйца

Още една храна, която подобрява притока на кислород в тялото са яйцата. Те са отличен източник на желязо, цинк, протеини, селен, витамини A, D, B5, B6, B12, E и K, фолиева киселина, бета-каротин.

Гъби

Ако обичате гъби и ги консумирате редовно, това означава, че осигурявате на организма си протеини, витамини C, D, B, както и минерали. Бета-глюканите, съдържащи се в гъбите, имат антиоксидантни свойства. Смята се, че консумацията на гъби има леко разширяващо кръвоносните съдове действие, като по този начин предотвратяват образуването на кръвни съсиреци.

Повече по темата четете в Az-jenata.bg 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК