България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Фибрите са чистачи на гастроинтестиналния тракт - по колко да приемаме на ден

"Съдържат се в плодовете, зеленчуците и пълнозърнестите храни", посочи д-р Зорина Петрова

19.04.2022 | 08:06 Редактор: Ваня Кузманова

Какво количество фибри трябва да приемаме на ден и до какво води тяхната липса?

"Обикновено жените трябва да приемат на ден около 18-25 грама, а при мъжете нормата достига до 38-40 грама фибри на ден. Има една лесна формула за смятане на фибрите - това е 14 г фибри на 1000 калории диета. Децата са част от групата, която задължително трябва да приема фибри. При тях калкулацията е по формулата - годините на детето плюс 10 грама", заяви изпълнителният директор на "Medical Point" д-р Зорина Петрова в студиото на "България сутрин"

По думите ѝ фибрите са на пръв поглед опасна храна - въглехидрат, но всъщност са от така наречените добри въглехидрати, защото ние не ги разграждаме в организма си. 

"Играят ролята на чистачи на гастроинтестиналния тракт", допълни тя.

"Най-често фибрите се съдържат в плодовете, зеленчуците и във всички пълнозърнести храни. Фибрите са част от пълноценното хранене. Те изключително много помагат за нашето чревно здраве. Липсата на фибри може да доведе до метаболитни заболявания - диабет тип 2. Липсата на фибри може да има много кратковременни или дълговременни последици", обясни д-р Петрова пред Bulgaria ON AIR.  

Нейното мнение е, че в последните години обръщаме внимание на приема на фибри, но все още това не е тема на ежедневието.  

"Фибрите могат да бъдат водоразтворими и неводоразтворими. Разликата в това е, че ако искаме да ги приемаме отделно, а не чрез храната, а използваме фибри на прах, трябва да ги разтворим в цял литър вода", завърши гостът в студиото. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК