Фибрите - незаменими в здравословното и пълноценно хранене

Храните с високо съдържание на протеини и мазнини могат да доведат до запек и влошено храносмилане

11.11.2021 | 15:30 Редактор: Жаклина Иванова
Фибрите - незаменими в здравословното и пълноценно хранене

Отслабването обикновено изисква доста жертви. За да не се чувстват постоянно гладни, много хора избират да се хранят нисковъглехидратно, кето или по подобни начини, което има бързи и завидни резултати, но пък има един основен недостатък – изключват се въглехидратите.

Обикновено при такива стилове на хранене или диетични режими плодовете са най-ограничени. В някои случаи се намалява драстично приемът на зърнени храни, варива. Някои зеленчуци също биват изключени от менюто.

По този начин в стремежа си да ограничите или изключите напълно въглехидратите, вие изключвате и още един много важен компонент от храната си – фибрите.

Фибрите се намират именно в тези храни, които са богати на въглехидрати и които имат изключително ценни ползи за здравето. Наред с фибрите, които по същество са вид въглехидрати, плодовете, зеленчуците, зърнените, пълнозърнестите храни и варивата са богати източници на витамини, минерали, антиоксиданти. Ето защо те са незаменими в здравословното и пълноценно хранене.

Видове фибри

Фибрите се делят на разтворими и неразтворими. И двата вида са важни за организма. Разтворимите фибри помагат на храносмилането, забавят усвояването на захарите от храната, като стабилизират нивата на кръвната захар. Неразтворимите фибри улесняват преминаването на храната през храносмилателния тракт. С тяхна помощ се регулира и изхождането.

До какво води липсата на достатъчно фибри. Какви са последиците от дефицита на фибри в диетата?

Храносмилането може да се затрудни

Ако наблягате основно на протеините и мазнините в диетата си, това означава, че сте в риск от дефицит на фибри. Храните с високо съдържание на протеини и мазнини могат да доведат до запек, влошено храносмилане, забавяне на движенията на червата, трудно усвояване на редица хранителни вещества от храната. Диетичните фибри се набавят от ядки, семена, плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни.

Четете повече по темата в az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК