Пробив в медицината: Български лекари с първия в света метод за диагностика на рак

Чрез него се взима повече биологичен материал и вероятността за точна диагноза е много по-голяма

13.09.2022 | 19:55 Редактор: Ваня Кузманова

Екип български лекари разработи първия в света иновативен метод за вземане на биопсия за диагностициране на ракови заболявания. Чрез него медиците вземат повече биологичен материал и вероятността за поставяне на точна диагноза е много по-голяма. 

Д-р Йордан Спирдонов прави модификация на тънкоиглена аспирационна биопсия – метод, при който се взема тъкан от променен участък в човешкото тяло. При иновативния метод се взема много повече материал отколкото при стандартната интервенция 

"Аз я модифицирах така че да вземаме 5 пъти и половина повече материал, отколкото се взема по света. За да го обективизираме това нещо сформирах екип, който включва и измерване на тази проба от Българския институт по метрология", посочи рентгенологът в УМБАЛ "Царица Йоана" д-р Йордан Спирдонов. 

За експеримента д-р Спирдонов и неговият екип използва черен дроб и мускулатура от прасе, тъй като са най-близки до човешките. В университетска болница "Царица Йоана" лекарите използват този метод от 2016 година. Досега е приложен на над 900 пациенти. 

"В практиката си го правя на гърда. Много по-малко на щитовидна жлеза и слюнчени жлези. Ние с модифицираната тънкоиглена биопсия нямаме в последните три години нито един от случаите, при които материалът, който сме взели да не е достатъчен", допълни д-р Спирдонов. 

Модифицираният метод е по-надежден за поставяне на диагноза.  

"Вземайки повече биологичен материал ти осигуряваш повече материал на хистопатолога, оттам вероятността за поставяне на точна диагноза е много по-голяма. И е по-щадящ за пациентите. Колегите при стандартната методика влизат в различни посоки и нараняват много повече тъкан, докато ние влизаме в мишената, застопоряваме иглата и почваме да въртим. Няма разкъсване на съдове. По-малко травма, повече материал", каза лекарят. 

Идеята за разработването на метода възниква от сблъсъка с различни случаи в практиката. 

"Когато ти се наложи 1-2 пъти да обясняваш на една пациентка, че материалът, който си взел не е достатъчен, искаш, не искаш, ще ти дойде акълът да завъртиш тази игла, за да вземеш повече. Рязането става от въртеливото движение", допълни д-р Спирдонов. 

Сега д-р Спирдонов и неговият екип ще популяризират модифицираната тънкоиглена аспирационна биопсия на колегите си. И ще покажат на света, че български лекари стоят в основата на един изцяло нов метод, улесняващ поставянето на диагноза дори при много тежки случаи и даващ надежда на мнозина.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК