fallback

Сандов, ДБ: С "Продължаваме промяната" сме по-модерни, трябва да се обединим за вота

Служебното правителство не трябва да променя геополитическата ориентация на България, заяви той

09.08.2022 | 10:00 Автор: Теодора Патронова

Малко по-малко от 2 месеца остават до поредните предсрочни парламентарни избори у нас. Служебният кабинет е факт, а "Демократична България" подава ръка за по-широка демократична коалиция.

Как ще се явят на изборите?

"Такива разговори се водеха в рамките на Народното събрание, в правителството и в отделни министерства. С "Продължаваме промяната" имаме най-много пресечни точки, най-близки сме като виждане за развитието на страната ни, от гледна точка на това, че сме по-модерни, ориентирани в посока ЕС и НАТО. Виждаме, че в служебното правителство продължават да стоят на дневен ред дали това е правилният път за България. За нас това е единственият път и това дава гаранции за развитието на нашата държава", коментира бившият министър на околната среда и водите Борислав Сандов в "България сутрин".

Струва му се като добър ход да съберат сили и да направят синергия не само с "Продължаваме промяната", но и с други по-малки или по-големи формации, с които да се борят за първото място и да покажат на страната, че е възможно управление без червени линии и компромиси. По думите му "Демократична България" имат идеята, че тя трябва да е отворена и за хора, които не са задължително партийно ангажирани.

"Демократична България", заради появата на "Продължаваме промяната" миналата година, стигна до своя минимум и на последните избори беше най-малко представена. Според мен, а и социологическите данни показват, че ние сме възстановили част от това доверие точно заради нашата последователна и принципна работа. Тримата министри, които бяхме в правителството, бяхме от най-успешните", каза още Сандов пред Bulgaria ON AIR.

Коалицията в предишното управление

"Коалицията беше неизбежна. Ако ние бяхме завъртели страната в още едни парламентарни избори миналата година, то ние щяхме да уязвим нашата държава. А и видяхте колко много необходими промени в законодателство трябваше да се направят. Как трябваше да се завърши Плана за възстановяване и устойчивост, оперативните програми също. Имаше много въпроси, които не търпяха отлагане и действително това беше някакъв вид принципен компромис", смята бившият министър на околната среда и водите.

Сандов изтъкна, че не са допуснати сериозни компромиси в рамките на това коалиционно управление с БСП и различията не са се размили, а са отстоявали позициите си и са намирали прагматичните решения, които не създават идеологическо надмощие. 

Енергийната криза

Според него енергийната криза е възможно да създаде пречки след изборите, а "Демократична България" има по-различна позиция, когато става въпрос за Русия и "Газпром".

"Въпросът с газа трябва да се решава на ниво пазар, а не толкова на ниво държава. Разбирам, че ситуацията е такава, че държавата трябва да участва в тези въпроси, за да не уязви цялата икономика и да гарантира доставки на газ. Такива могат да се гарантират, след което би трябвало пазарът основно да работи", добави гостът. 

Сандов смята, че най-доброто решение е диверсификация на газа - преминавайки към възобновяеми енергийни източници ще скъсаме зависимостите. Той даде пример, че "Топлофикация София" може тотално да се диверсифицира от вноса и използването на газ чрез внедряването на технологиите на геотермална енергия, на която в София е изключително богата.

"Действително България не може да се върне в руската орбита, най-малкото защото ние дори да направим всичко, то няма никаква гаранция, че Руската федерация ще ни пусне газа. Дали в един момент няма да има условие, за да имаме газ да излезем от ЕС или да подпомогнем Русия във войната в Украйна? Така че това е много рисков ход и за мен е грешен. Не е роля на служебното правителство да променя геополитическата ориентация на България", подчерта бившият министър.

Сандов обърна внимание, че ЕС е единен и ще намери решение, а ако ние решим да бъдем втори троянски кон след Унгария, то още по-лошо за нас. Гостът подчерта, че нашето място е в ЕС.

Казусът с АМ "Струма"

"Писмото само затвърди онова, което аз седем месеца говоря именно на база на европейското и българското законодателство, че този проект не може да се случи по този начин. Аз познавам казуса от много години. АПИ е виновна за цялото това забавяне, а правителството на ГЕРБ е виновно за това, че тази магистрала не е довършена по начина, по който е започната. Защото тя е започната с предвиждане трасето да минава не през дефилето, а през пълен обход или през тунел. Защо ГЕРБ реши да промени това нещо? Ако България реши да не се съобрази с тези условия, тогава може да се окаже, че трябва да връщаме пари за останалите участъци", заяви Сандов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България сутрин
fallback