Служебният регионален министър обясни как по най-бързия начин ще потече газ към България

От строителя се изисква още утре да представи мрежовия график какво точно ще бъде извършвано всеки ден

08.08.2022 | 13:59 Редактор: Ирена Бакърджиева

Има забавяне в растежа на интерконектора с Гърция, има недовършени строително-монтажни работи. Това призна служебният министър на регионалното развитие и благоустройството инж. Иван Шишков. Той обаче гарантира, че държавата се ангажира на 100% проектът да бъде завършен максимално бързо и всички държавни институции ще окажат съдействие на строителя на интерконектора, така че проектът да бъде завършен.

От строителя обаче се изисква още утре до края на деня да представи мрежовия график - ден по ден какво точно ще бъде извършено, така че всички проблеми да бъдат решени и интерконекторът да бъде завършен. Държавата ще оказва пълно съдействие, но и пълен контрол по довършителните дейности. Срок, в който ще бъде завършен интерконекторът с Гърция, засега не може да бъде посочен.

"Има забавяне на строителството, има неизвършени строително-монтажни работи, затова, тъй като държавата се ангажирала изключително с бързото завършване на обекта, сме им декларирали пълното съдействие на цялата държава, за да може по най-бързия начин да бъде въведен в експлоатация обектът и да може да потече газ по тръбата. Поискахме от инвеститора, поради това, че ние ще му помагаме, но и ще го следим всеки ден, да ни представи мрежови график. Не само с крайната дата, на която ще завършат обекта, а мрежови график ден по ден, за да могат да бъдат контролирани", заяви министър Шишков.

"Става въпрос за една конструктивна среща, която днес проведохме. Минахме доста детайли какви точно са остатъчните дейности и се обединихме в едно – да направим поетапност, така че да влезем в експлоатация максимално бързо, т. нар. първи етап да бъде приоритизиран и още тази седмица да се обединим какви са целевите дати за влизането в експлоатация", каза представителят на възложителите Теодора Георгиева.

Интерконекторът с Гърция трябваше да бъде готов в началото на отоплителния сезон. Проектът ще обезпечи 3 млрд. кубически метра газ годишно, които отговарят изцяло на потреблението на България. Именно затова тази газова връзка е изключително важна.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК