Опорни хора

Събота от 19:30 часа
още

Овчаров: Не виждам компетентност от Щаба, няма друго решение, освен да платим на "Газпром"

"Само за два месеца "Булгаргаз" загуби от цените 70 млн. лева", заяви той

08.08.2022 | 15:30 Редактор: Теодора Патронова

Има ли изход от критичната ситуация в енергетиката?

"Очевидно управлението на "Булгаргаз" е виновно за задълженията на държавния доставчик. Само за два месеца "Булгаргаз" загуби от цените 70 млн. лева. Прокуратурата, ако се поразрови, може да провери точно на базата на какво зам.-министърът на енергетиката е написал писмо на "Булгаргаз", че на заседание на Министерския съвет е взето решение да не се плаща по новата схема на "Газпром", коментира бившият енергиен министър и член на Националния съвет на БСП Румен Овчаров в "Опорни хора".

По думите му е изваден евтиният газ, за да се правят врътки с цената. Той обърна внимание, че не може в ситуация, в която няма нормални доставки, да изпразниш газохранилището. Гостът добави, че нашето хранилище е едно от най-празното в Европа.

"Има едни танкери, които някъде си плуват, ама кога ще дойдат, как ще дойдат, на каква цена, не се знае. Тук въпросът е много простичък. Ще се намери ли политическа воля от този щаб. За да се реагира в аварийна ситуация, трябва да има компетентни хора. Тук не виждам компетентност. Първото действие на Щаба е, че ще търси краткосрочни доставки. Няма да ги намерят. Отсега го казвам. Даже да намерят нещо, ще бъде на цена, от която ще ни се изправят косите", разясни Овчаров пред Bulgaria ON AIR.

Според него друго решение, освен да се плати на "Газпром" по схемата няма, ако искаме стабилни доставки. Гостът изтъкна, че е възможен арбитраж. Той каза, че държавата събира парите от държавните дружества и цяла година се прави на разсеяна за свръхпечалбите на производители на електроенергия.  

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
3 rate up comment rate down comment 1
Stan
преди 3 месеца
Този е за разстрел. Един от най-големите нещастници в бълграската история. При това е иключително нагъл Сигнализирай за неуместен коментар