Кризата в енергетиката се задълбочава: Газовата връзка с Гърция отново под въпрос

Експерти: Намирането на газ на поносима цена обаче вече е малко вероятно

06.08.2022 | 13:05 Редактор: Ваня Кузманова

Продължават престрелките между бившите управляващи и служебния кабинет за доставките на газ. В основата е интерконекторът с Гърция, чийто старт отново е под въпрос. Какви са алтернативите за страната ни? 

Газовата връзка с Гърция, договорена от кабинета "Петков" може да не заработи от септември, както беше обявено. 

Причината е отказ на Агенцията по вписванията да одобри промените в управление на компанията "Ай Си Джи Би", която оперира интерконектора и чийто акционер е държавата през Българският енергиен холдинг. Бившите управляващи заподозряха, че зад тези действия стои мотивът за връщане към доставките от "Газпром". 

"Подобриха рекорда за протести. В рамките на три дни хората излязоха на улицата да кажат, че не искат "Газпром". Газовата диверсификация е много важна, присъединяването ни към ОИСР и клуба на богатите икономически страни по пътя към икономическо развитие. Тези инициативи трябва да се случат максимално бързо, а не да си играем с дреболии", посочи депутатът от "Продължаваме промяната" Даниел Лорер. 

От служебната власт са категорични, че основен приоритет е осигуряването газовите доставки за зимния период. Причината за забавяне на процедурата от Агенцията по вписванията била грешка в имената на двама гръцки граждани, подадени в документите. 

"Това е съществен порок, защото в единия документ пише Георгиос, а в другия документ пише Джордж и за да се усложни още ситуацията става дума за двама гръцки граждани и двамата се казват Георгиос, които ще са на различни позиции и за двамата в различните документи. Това не позволява на Агенцията да направи нищо друго, освен да не направи вписването", каза служебният министър на правосъдието Крум Зарков.  

Намирането на газ на поносима цена обаче вече е малко вероятно, твърдят експертите.

"Даже и да намерят нещо, ще го намерят на цена, от която ще ни се изправят косите. Решението е да се говори с "Газпром"
да се плати по схемата, ако искаме да имаме стабилна доставка за следващата зима. Нека някои да каже кога е имало проблеми с доставките на природен газ в България, откакто "Газпром" ни доставя от 40 години", заяви бившият министър на енергетиката Румен Овчаров.  

"Това ще бъде груба грешка. "Газпром" е ненадеждна компания предвид действията ѝ спрямо България и спрямо Европа. "Газпром" във всеки момент може да променя условията и това ще създаде несигурност, непредсказуемост за българските граждани и българската икономика", изтъкна бившият министър на външните работи Надежда Нейнски. 

Търсенето на алтернативни доставки продължава, а по всички личи, че по интерконекторът с Гърция няма да потече синьо гориво за България преди есента.

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК