Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Енергиен експерт: Възможно е служебният кабинет да открие сметки в рубли за газа

"Необходимо  е да намерим алтернативите, за да намалим потреблението на газ в България", посочи Антон Иванов

05.08.2022 | 18:27 Редактор: Ваня Кузманова

Договорила ли е или не е България тези 7 танкера втечнен газ?

"Това, което има България, е ангажираща оферта от фирмата "Шение". Това означава, че фирмата се е ангажирала с определени условия, като цена, срокове за доставка и количества. Първите три кораба са потвърдени, а другите, които са договорени за следващата година, са опционални. Българската страна, за да може да усвои този природен газ, трябва да си осигури отделно извън тази договорка място за разтоварване. Възможностите са две - Гърция или Турция, а също така да осигури преноса на това гориво към българската газопреносна мрежа", заяви енергийният експерт Антон Иванов в студиото на "Директно".  

По думите му настоящото правителство не може да се довери изцяло на предишното правителство. 

"Преразглежда предприетите стъпки и търси да види дали има по-добри пазарни възможности за доставката на природен газ. Търговците на българския газов пазар твърдят, че количества газ има и те могат да осигурят доставки на природен газ за България. Тук става дума за доставки чрез посредници, защото най-големият доставчик си остава Русия", допълни Иванов.  

Неговото мнение е, че служебното правителство вероятно ще провери какви са условията да се възобновят доставките по текущия договор с "Газпром" и вероятно ще провери възможностите да открие сметки в рубли по посочената схема

"Газпром доказа многократно, че водещ е политическият мотив. Те могат да променят своите решения независимо от обстоятелствата. От друга страна, доставката на природен газ през терминала в Гърция е обект на доста технически въпроси, които много добре трябва да бъдат организирани, за да нямаме проблем с доставката. Този вариант с корабите от САЩ ми изглежда по-реален", посочи енергийният експерт пред Bulgaria ON AIR.

И заключи, че не е достатъчно само да търсим газ, а е необходимо първо да намерим алтернативите, за да намалим потреблението на газ в България. 

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК