В ръцете на служебното правителство е финализирането на договора за 7-те танкера с газ

Засега е ясно, че само първият - за месец, октомври ще пристигне

04.08.2022 | 19:25 Редактор: Ирена Бакърджиева
В ръцете на служебното правителство е финализирането на договора за 7-те танкера с газ

Енергийната криза във фокуса и на първото заседание на служебния кабинет. Министерството на енергетиката обявява търг за краткосрочни доставки на втечнен газ. Продължава и задочният спор между сегашните и бившите управляващи за цената и доставката на синьо гориво.

"Служебното правителство знае какво прави, нямаме нужда от външни консултанти", така днес служебният премиер Гълъб Донев обяви, че започват действия по овладяване на енергийната криза.

Бяха обявени притеснения за това, че нямаме достатъчни количества природен газ и за това, че бившите управляващи не са финализирали условията за това страната ни да получи 7 танкера с втечнен газ. 3 трябва да пристигнат тази година, а другите 4 - догодина.

Днес обаче темата за танкерите и за това овладяна ли е енергийната криза стана повод за размяна на реплики между бившите управляващи и служебното правителство.

Ако те бяха категорични, че няма да се занимават повече с политика, то бившият министър на енергетиката Александър Николов обяви, че правителството на Кирил Петков е направило всичко необходимо, за да остави ситуацията в енергийния сектор подсигурена.

Така например за тези 7 танкера има рамков договор и в момента в ръцете на служебното правителство е да финализира това, за да може да пристигнат тези 7 танкера. Засега е ясно, че само първият - за месец, октомври ще пристигне. 

Всички са категорични, че усилията трябва да бъдат насочени към финализирането на връзката ни с Гърция, за да може от тръбата да потече синьото гориво. Ако това не се случи до есента, то тогава наистина ще ни очаква една тежка и студена зима, изправена пред това да нямаме достатъчно количества синьо гориво.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК