Дончев: Политиците в Европа говорят непрекъснато за газ, защото позволиха на Путин да ги накара

"Трябва да търсим алтернативи за втечнен природен газ, за да сме сигурни през зимата", смята Димитров

04.08.2022 | 18:51 Редактор: Ирена Бакърджиева

"Всеки търг за доставки на втечнен природен газ трябва да е с хоризонт от година, а не месец". Това заяви изпълнителният директор на "Овергаз" Сашо Дончев. А договарянето на газ трябва да стане спешно, категорични са енергийни експерти.

"Невъзможно е организиране на търг ''набързо'' за доставка на газ, каквато идея обяви служебният кабинет", заяви изпълнителният директор на "Овергаз" Сашо Дончев, цитиран от БНР.

"Това е пълна глупост. Да, трябва да се обявят търгове, но хоризонтът на доставки на втечнен газ трябва да е поне година, а не един месец, не може да се обявява търг от днес за утре, в енергетиката процесите отнемат време. Това е е имитация на пазарна икономика", каза още той.

Според бившия депутат от "Демократична България" и енергиен експерт Мартин Димитров поскъпването на газа е целенасочено, а мерки трябва да се вземат веднага.

"Ако ще договаряме, това трябва да стане август месец. Трябва да търсим алтернативи за втечнен природен газ, за да сме сигурни през зимата. Друга сигурност няма", твърди Димитров.

Според бившия директор на ''Овергаз'' кризата с газа е нагнетена от политиците.

"Не е работа на политиците да се захванат да решават проблеми в енергетиката. Политиците в Европа напоследък говорят непрекъснато за газ, защото позволиха на Владимир Путин да ги накара да говорят за газ. Това не е политически, а търговски проблем", коментира Дончев.

Той посочи, че в момента виновни за газовата криза са и държавата, и държавните фирми.

"Газ има. Ако се махнат политиците, пазарът ще бъде залят от газ. Ако "Булгаргаз" е във фалит, това е, защото политиците са назначавали там некадърници и са определяли какви договори да подписва дружеството", твърди Дончев.

А ако се поднови договорът с "Газпром", ни чакат ултиматуми, смята Димитров.

"Става въпрос за хибридна война от страна на Русия. Още преди нападението над Украйна тя намали доставките. Това е стратегия. В момента тя пренасочва газ към Китай", сочи той.

Неговото мнение е, че колкото повече количества се договорят, толкова по-добре за страната.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 1
Дартанян
преди 1 година
Плямпайте глупости и водете война с Русия ! И очаквайте, тя да ви гали с перце по тиквите !? Каквото сте повикали , това се е и обадило !? Сърдете се на собствената си глупост , а не на Русия ! И , няма да сбъркате, ако спрете да слушате САЩ , защото те воюват срещу Русия ,чрез вас , като вие плащате и цената за това !? Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 1 година
Газ има. Ако се махнат политиците, пазарът ще бъде залят от газ...Ха ха....да плачеш ли да се смееш ли... Сигнализирай за неуместен коментар