"Газпром": Турбината за "Северен поток 1" е ремонтирана, санкциите спират доставката

Германският канцлер Олаф Шолц обвини Русия за забавянето

04.08.2022 | 14:09 Редактор: Ваня Кузманова

"Газпром" обяви, че доставката на газовата турбина за "Северен поток 1" е невъзможна заради западните санкции. Москва изтъква като причина за намалените доставки на природен газ към Европа именно ремонтa на съоръжението. То вече е поправено и е в Германия. 

Германският канцлер Олаф Шолц направи инспекция на турбината в завода в Германия в опит да се изясни защо тя не тръгва за Русия. Съоръжението е от ключово значение за доставките на руски газ в Европа. "Газпром" твърди, че западните санкции са направили доставката на турбината след ремонт в Канада невъзможна. Шолц пък обвини Русия за забавянето. 

"Турбината е тук и може да бъде доставена. Само някой трябва да я поиска и тя ще пристигне бързо. Задълженията на "Газпром" към европейските клиенти може да се изпълняват без ограничения. Изтъкваните технически причини са неясни от гледна точка на фактите", посочи Шолц. 

"Всички митнически и транспортни документи са готови, но е нужна документация от клиента. Затова не можем да транспортираме турбината", изтъкна главният изпълнителен директор на "Siemens Energy". 

"Газпром" отказва да приеме от Германия ремонтираната турбина за "Северен поток 1". Като причина изтъква, че се очакват документи, които да потвърдят, че тя не попада под санкциите. А говорителят на руския президент Владимир Путин, заяви, че Русия иска гаранции, че британското подразделение на компанията, изработила турбината, няма да я изключи дистанционно и че Канада ще върне всички турбини, изпратени там за ремонт. 

Европейски експерти пък критикуват Русия, че дори да е имало истински проблем с турбините – нещо, което те оспорват – "Газпром" е отказал да използва алтернативни тръбопроводни маршрути, които имат достатъчен капацитет, за да компенсират недостига на "Северен поток 1". 

Появи се информация, че бившият германски канцлер Герхард Шрьодер, който е посетил Владимир Путин, е попитал дали може да се пусне в експлоатация "Северен поток 2".

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК