Цяла Европа предприема мерки за намаляване на потреблението на газ

Миналата седмица Испания публикува нови правила, според които бизнесите не могат да охлаждат сградите си под 27 градуса

04.08.2022 | 16:50 Редактор: Ирена Бакърджиева
Цяла Европа предприема мерки за намаляване на потреблението на газ

След усилени дебати миналата седмица начело с министър-председателя Педро Санчес, Испания публикува нови правила, според които на нито един бизнес няма да бъде позволено да охлажда сградите си под 27 градуса по Целзий или да ги затопля над 19 градуса по Целзий през зимата. Указът е в сила до ноември 2023 г., като призовава и за спиране на осветяването на паметници, забранява на магазините да осветяват прозорците си след 22 часа и изисква магазините да имат електрически дисплей, показващ температурата вътре на минувачите, пише Фъргюс О'Съливан за Bloomberg. 

Тези ограничения не са съвсем нови - обществените сгради в Испания, с изключение на болниците, вече следват правилото за до 27-градусово охлаждане, но широкият обхват на този набор от мерки за пестене на енергия отразява сериозността на надвиснала заплаха - енергийна криза, предизвикана от нахлуването на Русия в Украйна.

В отговор на опасенията, че руският президент Владимир Путин ще спре доставките на газ, Европейският съюз се съгласи да намали потреблението на енергия с 15%. В Берлин, например, градската управа се ангажира да намали собственото си потребление на енергия с 10%, а градът вече спря да осветява своите паметници през нощта, потапяйки забележителности като Бранденбургската врата и Колоната на победата в необичайна тъмнина. Италия и Гърция също имат ограничения от 27 градуса за климатизацията в обществените сгради, а през юли Париж въведе глоби (макар и скромните 150 евро) за фирми, които оставят прозорци и врати отворени, докато работи климатик.

Четете повече в bloombergtv.bg.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК