Гърция "дърпа шалтера": Пести енергия от улично осветление и забележителности

Правителството планира да подкрепи промишлеността

01.08.2022 | 15:46 Редактор: Петя Кръстева
Гърция

След края на лятото е много вероятно улиците в Гърция да станат малко по-тъмни, историческите паметници да не се къпят в изкуствена светлина през нощта, а домакинствата да се сблъскат с периодични прекъсвания на тока, предупреди министърът на околната среда и енергетиката Костас Скрекас.

Той заяви пред вестник "Катимерини", че описаните по-горе мерки са необходими, ако Европа намали потреблението си на природен газ с 15%. Това може да се случи и ако Русия прекрати доставките на природен газ за Европа.

Преди домакинствата да бъдат пряко засегнати, общините ще трябва да намалят 10% от уличното осветление и да изключват осветлението на паметниците в 3 часа сутринта.

"Първоначално мерките ще бъдат доброволни, но може да станат задължителни, ако доброволно включилите се местни власти не са достатъчни", поясни ресорният министър.

В Гърция предстои да се проведе мащабна кампания, която ще призове домакинствата да намалят потреблението си на енергия. 

Правителството планира да подкрепи промишлеността в тези трудни времена, независимо дали Европейският съюз ще одобри механизъм за подпомагане, или не. 

Скрекас обясни, че лигнитните въглища отново ще станат по-важни дори и без задължителното намаляване на потреблението, тъй като световните цени на енергията са се покачили. 

"Необходимостта от намаляване на използването на природен газ произтича преди всичко от факта, че ние внасяме цялото количество природен газ", обобщи той. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК