Гърция иска да бъде изключена от идеята на ЕС за намаляване потреблението на газ

Правителството е готово с предложения за борба с енергийната криза

25.07.2022 | 18:30 Редактор: Петя Кръстева
Гърция иска да бъде изключена от идеята на ЕС за намаляване потреблението на газ

Гърция ще поиска да бъде изключена от плана на Европейската комисия за намаляване на потреблението на природен газ с 15%  на утрешното заседание на министрите на енергетиката на страните от ЕС, заяви днес правителственият говорител Йоанис Иконому, цитиран от АНА-МПА.

"Правителството ще се опита на утрешната важна среща на енергийните министри на ЕС да получи изключване от предложението на ЕК за хоризонтално 15-процентно намаление на потреблението на природен газ в сравнение със средното ниво от последните пет години. Ще поискаме базисното ниво да бъде потреблението от миналата година", посочи Иконому в отговор на въпрос по време на пресконференция.

Той добави, че правителството и премиерът Кириакос Мицотакис са подготвили серия предложения за енергийната криза и веригата на доставките.

На 20 юли Европейската комисия обяви план, който предвижда страните от ЕС доброволно да съкратят в периода до 31 март 2023 г. потреблението на газ с 15% спрямо средните нива на потреблението им през последните пет години.  Гърция, Испания и Португалия обаче се обявиха против този план.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК