Гърция готви план, за да не се наложи спирането на тока в страната

Потребителите ще бъдат призовани да намалят потреблението на електроенергия по време на пиковите часове

22.07.2022 | 12:35 Редактор: Искра Ангелова
Гърция готви план, за да не се наложи спирането на тока в страната

Като се има предвид възможността за пълно спиране на руския природен газ през следващата зима, гръцкият регулаторен орган за енергетика Regulatory Authority for Energy (RAE) изготви серия от спешни мерки за предотвратяване на прекъсване на тока в цялата страна.

Подобен резултат би имал тежки последици, които може да са катастрофални, тъй като може да причини дори загуба на човешки живот и значителни смущения в електроенергийните системи на други страни, пише в. Kathimerini.

В най-лошия сценарий при пълно спиране на руския газ, електроенергията, според RAE, ще бъде ограничена.

Това, което е сигурно е, че ограничените газови потоци ще имат пряко въздействие върху електроенергийната система на страната, чиято зависимост от внос на горива е повече от 40%, съобщава Money.bg.

Имайки предвид това, гръцкият оператор на електроенергийната мрежа ADMIE трябва да продължи с прилагането на спешни мерки, за да се справи с проблемите на частичен или пълен срив на системата.

Тези мерки включват увеличаване на експлоатацията на лигнитни и водноелектрически централи.

В контекста на европейската енергийна солидарност, тя ще поиска спешна помощ от оператори в съседни държави, които не са изправени пред проблем с недостатъчно енергия, което е много малко вероятно при настоящите обстоятелства.

Потребителите ще бъдат призовани да намалят потреблението на електроенергия по време на пиковите часове. Освен това, за да се постигне максимално спестяване на енергия, системите за отопление и охлаждане ще трябва да бъдат модифицирани.

Ако системата не се справи дори и с тези мерки, тогава властите ще трябва да продължат с прекъсвания на електрозахранването на предприятията и битовите потребители.

Сценарият за пълно прекъсване на руския газ, заедно с този за кибератаки и екстремни метеорологични явления, бяха оценени от RAE като изключителен риск за електроенергийната система на Гърция, сред общо 16 кризисни сценария, които тя разгледа в рамките на плана.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК