Танкери в Европа се надпреварват да пренасят руски петрол, 4 пъти скочиха тарифите за превоз

Рафинериите трупат огромни печалби - купуват евтин руски суров петрол и го превръщат в скъпоструващи продукти

19.07.2022 | 10:11 Редактор: Елеонора Танева
Танкери в Европа се надпреварват да пренасят руски петрол, 4 пъти скочиха тарифите за превоз

Собствениците на танкери в Европа доставят възможно най-много руски суров петрол преди енергийните санкции срещу Москва да влязат в сила през декември, пише The Wall Street Journal.

След нахлуването на Русия в Украйна през февруари западните нации обещаха да се откажат от суровия петрол от Москва. Предстоящите санкции породиха страхове сред европейските преработватели и корабособствениците да не бъдат вписани в черния списък заради боравенето с горивото.

Брокери съобщават, че гръцките собственици на танкери, които контролират близо една трета от глобалния флот, са преместили около половината от обемите руски суров петрол през май и юни. Lloyd’s List Intelligence изчислява, че през тези два месеца гръцки кораби са направили 151 посещения в руски пристанища в Черно и Балтийско море, в сравнение с 89 посещения през предходния период.

Високото търсене на петрол след нахлуването в Украйна доведе до повишаване на тарифите за превоз на средни танкери Aframax до около 40 000 долара на ден, в сравнение с 10 000 долара през януари, казват корабни брокери, пише Bloomberg TV Bulgaria.

Междувременно рафинериите трупат огромни печалби, като купуват руски суров петрол със силно намалени цени и го превръщат в продукти, които се продават на по-високи цени. Отстъпките са особено привлекателни за рафинериите в Китай, най-големият вносител на петрол в света. 

Санкциите на ЕС ще влязат в сила на 5 декември и изискват забрана на доставките на руски петрол за Европа. Доставките извън континента от оператори на танкери няма да бъдат забранени, но корабите няма да могат да получат застрахователно покритие, което прави всяко плаване незаконно според международното морско право.

Украинският президент Володимир Зеленски по-рано този месец призова собствениците на гръцки танкери да спрат превоза на руски суров петрол.

"Виждаме, че гръцки компании осигуряват почти най-големия флот от танкери за транспортиране на руски петрол. Сигурен съм, че това не отговаря на интересите на Европа, Гърция или Украйна", каза Зеленски пред присъстващите на конференция в Атина чрез видеовръзка от Киев.

 Четете повече по темата в bloombergtv.bg.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК