САЩ призоваха за подкрепа на идеята за таван на цените на руския петрол

Целта е да се намалят доходите за Русия

16.07.2022 | 19:40 Редактор: Ваня Кузманова
САЩ призоваха за подкрепа на идеята за таван на цените на руския петрол

Американскяит министър на финансите Джанет Йелън се срещна с колегите си от Саудитска Арабия, Южна Африка, Австралия и Сингапур в кулоарите на срещата на ръководителите на финансовите министерства и централните банки на страните от Г-20 в Индонезия и ги призова да подкрепят идеята за "таван" на цените на руския петрол.

Според съобщенията в медиите тя повтори позицията на Вашингтон, че специалната военна операция на Руската федерация в Украйна е довела до глобални проблеми с цените на храните, енергийните ресурси и други стоки, което руската страна многократно е отхвърляла. 

В тази връзка Йелън призова колегите си да подкрепят идеята за ограничаване на цените на руския петрол с цел намаляване на доходите за Русия. Освен това, както беше отбелязано, тя подчерта значението на предприемането на действия на ниво Г-20 за справяне с хранителната криза, пише БГНЕС. 

По-рано Йелън в Индонезия каза, че е необходим механизъм за ограничаване на цената на руския петрол, тъй като при липсата му Москва може да бъде лишена от възможността да продължи износа на петрол в същите обеми. Според нея, максималните цени могат да бъдат определени на такова ниво, че да бъде изгодно за Русия да продължи да произвежда и продава петрол. 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК