България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Специалисти съветват: Започвайте да пестите за високите сметки през зимата

Инфлацията е пагубна за някои бизнеси и домакинства, коментираха Щерьо Ножаров и Йордан Генов

21.07.2022 | 09:09 Редактор: Елеонора Танева

Близо 15% инфлация у нас за юни месец отчете Евростат. В Европейския съюз инфлацията също отбеляза нов рекорд през юни от 9,6% на годишна база. 

"Инфлацията е инерционен процес, който тръгва бавно, но и бавно спира. Прогнозите за 23 г. са горната граница да е 6,8 % на годишна база, което означава затишие. Моят съвет е отлагане на прекаленото потребление", каза икономическият съветник към Българската стопанска камара Щерьо Ножаров в студиото на "България сутрин".

Като един от големите проблеми пред бизнеса у нас той посочи липсата на предвидимост. Очакванията му са до десетина дни да има яснота по ключови за бъдещето въпроси.

"Следващата седмица се очаква "Северен поток 1" да бъде пуснат, макар и в ограничено количество. Това ще помогне за запълване на газовите запаси. От срещата на премиера в Азербайджан очакваме евентуална договорка за увеличение на подаваното дългосрочно количество газ. До седмица окачваме и яснота около съставянето на правителство, което също е важно за стабилността", поясни Ножаров пред Bulgaria ON AIR.

По думите му компенсациите за тока се получават от бизнеса със закъснение от 30-40 дни. Ножаров предупреди, че голяма част от дребния бизнес не може да си позволи плащанията с наличните обороти и има риск за оцеляването им през есенно-зимния период. 

Такива рискове има и в бюджетите на домакинствата, заяви финансистът Йордан Генов.

"Дори инфлацията да стане 2-3%, ние вече сме загубили покупателната си способност и сме по-бедни. Можем да живеем по-скромно, отколкото досега сме живели. Трябва да намалим месечните си разходи, ако искаме да не попадаме в рискови ситуации като поемане на задължения. Добре е да ограничим разходите за забавления. Не можем да не си платим сметките, наема, да не се храним, да не пътуваме до работа. Трябва да режем от другите разходи", призова финансистът.

И добави, че вече е време да пестим пари, за да можем да си плащаме сметките през зимата.

"Важно е да си дадем ясна представа с колко са се увеличили нашите разходи. Живеем с лъжливо усещане колко харчим. Хората неусетно започват да харчат повече, което намалява спестяванията, може да доведе до непредвидено задлъжняване. Трябва да проследим разходите си в рамките на няколко месеца, да видим каква е нашата лична инфлация и да планираме следващите месеци, когато домакинствата имат повече разходи. Не остават много месеци до зимния период. Време е да видим какви са възможностите да заделяме буфери за бъдещото потребление", посъветва Генов.

И двамата гости изразиха мнение, че антиинфлационните мерки не дават нужния ефект, защото не са насочени към правилните групи.

"Прави се компенсиране на доходи, а не овладяване на инфлацията. За стабилизиране на икономиката се разчита повече на европейски средства, като от Плана за възстановяване, а не на национални средства от бюджета. Макроикономическите прогнози показват, че икономиката ще се възстанови през 2024 г.", разясни Ножаров.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК