Мохамед бин Салман в Гърция: Можем да ви осигурим много по-евтина енергия

Това е първото на саудитския престолонаследник в ЕС след убийството на Джамал Хашоги

27.07.2022 | 20:22 Редактор: Искра Ангелова
Мохамед бин Салман в Гърция: Можем да ви осигурим много по-евтина енергия

Чрез свързването на електрическите мрежи можем да осигурим на Югоизточна Европа през Гърция много по-евтина енергия от възобновяеми източници, каза престолонаследникът на Саудитска Арабия, Мохамед бин Салман пред Кириакос Мицотакис.

Саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман пристигна на двудневно официално посещение в Гърция. Това е първото му посещение в Европейския съюз след убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги.

Мохамед бин Салман се срещна с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, непосредствено преди подписването на споразумения в областта на морския транспорт, енергетиката, отбранителните технологии, управлението на отпадъците и в сферата на културата, съобщава "Труд".

Срещата на делегациите бе последвана от подписване и обмен на споразумения между двете страни в следните области: създаване на Висш съвет за стратегическо сътрудничество, енергетика, военно сътрудничество, двустранни инвестиции, научно и технологично сътрудничество, здравеопазване, борба с престъпността, култура и спорт, техническо сътрудничество в областта на стандартизацията и качеството, сътрудничество в областта на архивирането и управлението на файлове.

Освен това, в присъствието на министър-председателя и престолонаследника на Саудитска Арабия, представителите на Mena Hub (STC), TTSA, PPC и CYTA подписаха споразумението за изграждането на подводния кабел на коридора за данни от Изток до Средиземно море (EMC).

Посещението на Мохамед бин Салман в Атина отбелязва стратегическия характер на отношенията между Гърция и Саудитска Арабия, които бяха потвърдени по време на официалното посещение на гръцкия премиер в Рияд през октомври 2021 г., отбелязаха по-рано гръцки правителствени източници.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК