Зимата в клас ще е по-студено, обществени сгради гасят тока вечер - къде как пестят?

"Живей на студено, къпи се на студено, хвани настинка", коментира мерките на германското правителство Йенс Спан

04.08.2022 | 11:36 Редактор: Елеонора Танева
Зимата в клас ще е по-студено, обществени сгради гасят тока вечер - къде как пестят?

Премиерът на Испания Педро Санчес свали вратовръзка и призова мъжете да го последват. Нестандартната му инициатива е част от мерките за пестене на енергия. 

Испания публикува и нови правила, според които нито един бизнес няма права да охлажда закритите си пространства под 27 градуса през лятото или да ги отоплява над 19 градуса през зимата. Рестрикциите са в сила до ноември 2023 г. Призовава се да се спре осветяването на паметници, забранява се на магазините да осветяват витрините си след 10 вечерта и изискват от тях да имат електрически дисплей, който да показва на минувачите температурата вътре, разказва Bloomberg.

Мерките идват след решението на Европейският съюз да намали употребата на енергия с 15%. 

В Берлин градските власти се ангажираха да намалят собственото си потребление на енергия с 10%, а градът вече спря да осветява паметниците си през нощта, потапяйки забележителности като Бранденбургската врата и Колоната на победата в непривичен мрак. 

Италия и Гърция също имат ограничение от 27% върху климатиците в обществените сгради, а през юли Париж въведе глоби от 150 евро за бизнеси, които оставят прозорци и врати отворени при включен климатик.

Кварталите на Берлин обмислят да понижат температурите в обществените офиси и училища през зимата, както и намаляване на градусите в обществените плувни басейни и пренареждане графиците на държавните служители, за да се възползват от часовете през деня.

Подобни предложения предизвикаха отпор от заместник-лидера на парламентарната група на християндемократите Йенс Спан, който заяви, че правителствените мерки носят тройна заплаха за германците тази зима: "Живей на студено, къпи се на студено, хвани настинка".

Четете повече по темата в investor.bg.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК