Задава ли се газова криза? Спорът между бивши и настоящи управляващи продължава

Има предприети действия за разтоварването на първия танкер с втечнен газ, заяви Александър Николов

04.08.2022 | 13:39 Редактор: Елеонора Танева

Продължава задочният спор между сегашните и бившите управляващи за газовата криза. Едно от първите действия на правителството е обявяването на търг за доставки на втечнен газ

"Министерството на енергетика ще обяви търг за краткосрочни доставки на втечнен газ, така че да бъде подсигурено потреблението ни до края на отоплителния сезон", каза служебният министър-председател Гълъб Донев.

"Не зная каква дефиниция дават и какво мислят за краткосрочни търгове. След тези излияния да не пропуснат да си запазят слота за първото карго", заяви бившият министър на енергетиката Александър Николов.

Недостиг с количествата газ няма, увери той. В ръцете на служебното правителство е оставена възможността за финализиране на договора с американската компания "Шиниър" за доставката на 7 танкера с втечнен газ. 

"Ангажиращата оферта е, че доставчика, при съгласие от българска страна, е задължен да изпълни всички условия. Това, че някой размахва лист, показва, че не знае какво е политика. Иска се само да се изпрати потвърждение и да си вземат каргата", коментира Николов.

На този етап има предприети действия за разтоварването на първия танкер. Късно снощи и от "Продължаваме промяната" излязоха с позиция, че са успели да договорят по-евтини количества газ и че преговорите с "Газпром" не са вариант.

"Има и сега договорени 3 карга и 4 за 2023 година. Широко насажданият страх е неоснователен. Реално недостигът в определени дни може да е 10-15, което "Булгаргаз" може да контролира. Дори само с тези 7 карга", категоричен е бившият енергиен министър.

"Няма да влизам в задочни политически дискусии. Отговорността ми като премиер е да търся варианти и да не създавам илюзии. Правителството знае какво прави, няма нужда от външни консултантски услуги", отговори Гълъб Донев.

Служебното правителството започва и изготвянето на план за финансовото стабилизиране на "Булгаргаз", за да може дружеството да обезпечи газовите доставки.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК