Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Мирчев: Служебното правителство бави Акт 16 за газовата връзка с Гърция, без него няма газ

Ако някой е купувал руски газ в нарушение на санкциите, трябва да си поеме отговорността, подчерта бившият депутат от ДБ

05.08.2022 | 20:19 Редактор: Елеонора Танева

Спъва ли служебното правителството доставките на газ през Гърция?

"Всички започнаха да разбират от танкери. 7 са договорените, за 3 от тях има ясни условия и ангажиращи оферти. Ако България каже, че не ги иска - има достатъчно кандидати да ги купят. България трябва да каже, че ги иска и те ще пристигнат", категоричен беше бившият депутат от "Демократична България" Ивайло Мирчев в студиото на "Денят ON AIR".

Според него служебното правителство умишлено бави Акт 16 на българо-гръцката газова връзка. Газ по тръбите трябваше да потече до края на август, по сметките на кабинета "Петков".

"Българското правителство не показва, че желае да имаме Акт 16, без него не може да тръгне газът по връзката. Всичко възможно беше направено и от Бойко Борисов тази връзка да не бъде реализирана", коментира Мирчев пред Bulgaria ON AIR. 

Той уточни, че след 20 дни капацитетът на терминала в Гърция ще бъде увеличен двойно. 

"Българската държава трябва да изяви желание газът доставен там, да бъде доставен до страната ни. Трябва да се следва българския национален интерес, когато си министър, президент. Той не е да следваш един доставчик, особено, когато това е Русия, която може да спре доставките, когато реши. Интересът е да имаш няколко доставчика", заяви бившият депутат.

По думите му газ ще има, ако правителството се обърне към гръцката страна, за да запази капацитет и лотове. 

"Трябва да има разговори и с Турция, започнахме този процес, той трябва да бъде довършен. Но за да може газът от Гърция да дойде в България, е задължително да бъде подписан Акт 16", предупреди Мирчев. 

И уточни, че цената на газа от Азербайджан в момента е добра, но ако искаме допълнителни количества - няма да ни устройва. А по отношение на появилите се твърдения, че "Булгаргаз" е купувал руски газ чрез посредник беше категоричен: "Ако някой е купувал руски газ в нарушение на санкциите, трябва да си поеме отговорността".

Потвърди позицията на кабинета "Петков", че страната ни не трябва да бъде зависима от руските газови доставки.

"Ако някой в служебното правителство, поради някакви пристрастия, е решил да се обърне към "Газпром" е лошо. Единственото, което има значение, е да не зависим от един доставчик. Газът от Русия е скъп и не е сигурен, Путин, когато реши, го спира", добави Мирчев.

Също така призова страната да поеме оперативен контрол над "Лукойл", нещо, за което от ДБ предлагаха много пъти, но не срещна подкрепа в НС. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК