Газ има до септември, служебният кабинет възобновява преговорите с "Газпром"

В зависимост от протичането на търга, зависи дали ще имаме достатъчно синьо гориво за зимата

05.08.2022 | 19:02 Редактор: Теодора Патронова

Две министерства започват работа по създаването на оздравителен план за "Булгаргаз". Създаденият от служебния кабинет щаб вече работи по организирането на спешния търг за краткосрочни доставки на синьо гориво. 

Служебният кабинет ще води преговори с "Газпром" за спрените количества синьо гориво от април насам, по силата на договора, който беше едностранно прекратен през пролетта. Така служебният кабинет се надява да се справи с дефицита на газ. Най-вероятно ще се водят преговори за нов договор с руския гигант. Настоящият договор изтича в края на годината. Американският и азерският газ ще покрият нуждите на страната до края на септември.

"Една от идеите е за използване на тази възможност. През следващата година да бъдат доставени неизползваните количества в следствие на прекратяването на доставките по сега действащия договор с "Газпром". За да стигнем до дългосрочен договор догодина трябва да се започнат преговори, времето е недостатъчно. Трябва да се почне да се работи сега", обясни служебният зам.-министър на енергетиката и представител на кризисния щаб Еленко Божков.

Обявеният краткосрочен търг е, за да се допълнят липсващите една трета от нужните количества до края на годината в допълнение на получавания азерски газ и договорените от кабинета "Петков" 7 танкера.

"До края на годината като те са независими от тези прословути седем танкера. Ще се търси решение подобно на това, което е предлагано до сега. Доставки в рамките на 3 месеца, като може дори да бъдат от няколко различни доставчика", поясни Божков.

Решението за доставките на американски втечнен газ трябва да се финализира до 19 август. Договарянето на слотове зависи от "Булгаргаз", казват от Министерството на енергетиката.

"Договорът за танкерите може да бъде подписан и да се извършат плащания, ако бъдат осигурени точки за доставка и възможност така наречените слотове за доставка, което за сега изглежда изключително трудно", каза още Божков.

И докато от служебния кабинет обясняват, че се опитват преодолеят енергийната криза, според досегашните управляващи нужда от подобни действия няма

"Много се надявам, че това не са подготвителни действия за връщане на договора с "Газпром", който така или иначе "Газпром" не искаше да изпълнява", коментира Никола Минчев от "Продължаваме промяната".

И докато страната ни търси алтернативни доставки, гръцкото министерство на енергетиката съобщи, че се увеличава обемът на терминала за втечнен газ на остров Ревитуса, като част от горивото е предназначено за България.

В зависимост от протичането на търга, който ще бъде обявен следващата седмица, зависи дали ще имаме достатъчно синьо гориво за зимата.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК